Κροατία: Ο Milanović θα αποκαλύψει σύντομα τον υποψήφιο για Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου

Κροατία: Ο Milanović θα αποκαλύψει σύντομα τον υποψήφιο για Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου

Ο Πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanović δήλωσε σε συνέντευξή του στη Nova TV την Πέμπτη το απόγευμα ότι δεν θα υποστηρίξει κανέναν από τους τρεις υποψηφίους για την Προεδρία του Ανώτατου Δικαστηρίου και θα αποκαλύψει το όνομα του υποψηφίου του «σύντομα».

«Δεν θα δεχτώ κανένα από αυτά τα άτομα. Δεν είναι προσωπικό το ζήτμα. Πρόκειται για μια σοβαρή απόκλιση από τη συνταγματική οδό και πεπατημένη,» δήλωσε ο Milanović σε αποκλειστική συνέντευξη που σηματοδοτεί την πρώτη του χρονιά στο αξίωμα.

«Το σκεφτόμουν εδώ και καιρό, μιλάω για αυτό και προσπαθώ να κρατήσω χαμηλούς τόνους. Θέλω να εμφανιστώ με την πρότασή μου τη σωστή στιγμή, προτείνοντας ένα άτομο που πληροί τα κριτήριά μου και το οποίο είναι αποδεκτό τόσο από την κυβερνητική πλειοψηφία όσο και από την αντιπολίτευση,» δήλωσε ο πρόεδρος.

Τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, «και πιθανώς με κάποιον άλλο, ώστε να μην προχωρήσω με έναν υποψήφιο που αποτελεί αγκάθι για την πλευρά κάποιου. Αντ ‘αυτού θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμβιβασμό.»

Ερωτηθείς πότε το κοινό θα μάθει το όνομα του υποψηφίου του, ο Milanović είπε ότι αυτό θα γίνει «σε εύθετο χρόνο». Εξήγησε ότι δεν ήθελε τα πράγματα να εξελιχθούν όπως πριν από τέσσερα χρόνια, «όταν ο νυν πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου επελέγη την τελευταία στιγμή επειδή η πρόεδρος (Kolinda Grabar-Kitarović) είχε τον δικό της υποψήφιο τον οποίο ο (Πρωθυπουργός) Pleković δεν αποδέχθηκε.» Προσέθεσε ότι θέλει το άτομο που επιλέγει να έχει υπάρξει στη δημόσια σφαίρα για κάποιο διάστημα και θα ήταν καλό εάν το άτομο αυτό δεν ήταν δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Μιλώντας για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά του COVID-19, ο Milanović είπε ότι η Κροατία θα πρέπει να φροντίσει τα δικά της συμφέροντα και η κυβέρνηση θα πρέπει να προμηθευτεί αυτό το εμβόλιο, επειδή ήταν «το θεμελιώδες καθήκον και η πίστη του στους ανθρώπους της.»

Σχολιάζοντας τον διορισμό του Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λουμπλιάνας, Πορφύριου, ως νέου πατριάρχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας (SPC), ο Milanović περιέγραψε τον Πορφύριο ως υψηλό αξιωματούχο της SPC «που είναι πάνω από το επίπεδο εκείνων που βρίσκονται μπροστά του.»

«Θα δεχθεί μεγάλη πίεση επειδή το SPC είναι μέρος του σερβικού κράτους, ενώ η Καθολική Εκκλησία στην Κροατία δεν είναι μέρος του Κροατικού κράτους,» δήλωσε ο Milanović, προσθέτοντας ότι το SPC άσκησε μεγάλη επιρροή στην πολιτική, ιδίως στο Μαυροβούνιο. «Έχει πλέον μεγάλη επιρροή στο Μαυροβούνιο, και όχι καλή επιρροή. Θα δούμε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά.»

Ο Milanović είπε ότι δεν μπορούσε να δει πώς ο νέος ηγέτης του SPC θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως γέφυρα με τον Σέρβο ομόλογό του Aleksandar Vučić. «Είμαστε κοσμικοί πολιτικοί. Είμαι ο πρόεδρος μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής χώρας, ενώ ο Vučić είναι ο πρόεδρος μιας χώρας με διαφορετικό πολιτικό σύστημα και διαφορετική προσέγγιση στη δημοκρατία,» προσέθεσε.

Όσον αφορά το θέμα των τοπικών εκλογών τον Μάιο, ο Milanović είπε ότι δεν θα ψηφίσει επειδή ήθελε να παραμείνει συνεπής. «Πρέπει να είμαι συνεπής εδώ. Δεν ψήφισα (στις κοινοβουλευτικές εκλογές) γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι στο παρόν σχέδιο πραγμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να ψηφίσει και να εγείρει ερωτηματικά ως προς ποιον ψήφισε. Ο Πρόεδρος πρέπει να εξαιρεθεί από αυτό. Δεν θα με δείτε στις κάλπες.»

Ερωτηθείς για την προεδρία του, ο Milanović είπε ότι το να είσαι πρόεδρος «δεν είναι δουλειά, αλλά ένα κάλεσμα, είναι ένας τρόπος ζωής.» Όταν ρωτήθηκε για την υστεροφημία του, είπε: «Θα θυμάστε τη χρονιά, όχι εμένα, για όλους τους λάθος λόγους». Προσέθεσε ότι «υπήρχαν σίγουρα μερικά καλά και μερικά όχι τόσο καλά πράγματα, και μερικά πράγματα πιθανώς ήταν πολύ παρορμητικά.»

Όσον αφορά τη σχέση του με τον πρωθυπουργό Plenković, ο Milanović εξήγησε ότι «σε όλα τα ευαίσθητα και δύσκολα θέματα επέδειξε ενσυναίσθηση και υποστήριξη. Δεν ανέλυσα πάρα πολύ, δεν έκανα κριτική, ούτε παρακολούθησα κάθε κίνηση της κυβέρνησης και σχολίασα κάθε ένα από τα τακτικά μέτρα της, διότι αυτό θα ήταν άδικο.»

Είπε ότι ήταν εναντίον της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα που επιβλήθηκε από «μια ομάδα άγνωστων και μη εκλεγμένων ανθρώπων που αποφασίζουν επισήμως για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας εδώ και ένα χρόνο».

Ερωτηθείς για τα σχόλιά του στο Facebook σχετικά με τις γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας, τα οποία θεωρήθηκαν από κάποιους ότι υποβαθμίζουν τη δυσαρέσκειά τους, ο Milanović δήλωσε ότι εκλέχθηκε από Κροάτες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, και ότι αντιμετωπίζει τις γυναίκες «με ουδετερότητα ως προς το φύλο, ως συνειδητά αυτόνομα όντα που μάχονται για τα δικαιώματά τους.» /ibna