Σλοβενία: Ιστορικό υψηλό καθαρών κερδών για τον όμιλο GEN-I

Σλοβενία: Ιστορικό υψηλό καθαρών κερδών για τον όμιλο GEN-I

Ο σλοβενικός ενεργειακός όμιλος GEN-I πούλησε πέρυσι τον αριθμό-ρεκόρ 127,4 terawatt-ωρών για να διαμορφώσει το υψηλότερο καθαρό κέρδος μέχρι σήμερα. Στα 15,4 εκατομμύρια ευρώ, το κέρδος υπερέβη κατά 1% το ποσό του 2019, παρά το γεγονός πως τα έσοδα μειώθηκαν κατά 4% στα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο όμιλος, που δραστηριοποιείται στο εμπόριο, το λιανικό εμπόριο και την αγορά ενεργειακών προϊόντων, ήταν επιτυχής σε όλα τα τμήματά του και βελτίωσε περαιτέρω την οικονομική του θέση με την αύξηση κεφαλαίου, ανακοίνωσε η επιχείρηση.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων, υποτίμησης και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 40% στα 32,07 εκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 6,4% στα 20,2 εκατομμύρια ευρώ.

Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης ότι ο όμιλος διατηρούσε το καθαρό οικονομικό χρέος του χαμηλό.

Μιλώντας στον Τύπο, ο πρόεδρος της εταιρείας Robert Golob είπε ότι η GEN-I κατάφερε να προσαρμοστεί καλά στην κατάσταση μετά τις δραματικές αλλαγές λόγω του κορωνοϊού, έχοντας επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην ψηφιοποίηση τα τελευταία χρόνια.

Κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά ευμετάβλητης χρονιάς στις χρηματοπιστωτικές και ενεργειακές αγορές, ο όμιλος αύξησε το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας για να πουλήσει 70% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν δέκα φορές τη συνολική κατανάλωση της Σλοβενίας, δήλωσε ο Golob.

Αγόρασαν και πούλησαν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας σε διεθνείς αγορές σε όλη την Κεντρική Ευρώπη. Παρά τη μείωση των εσόδων, ο όμιλος παραμένει η δεύτερη πιο κερδοφόρα εταιρεία στη Σλοβενία.

Ο Golob είπε ότι ένας από τους βασικούς στόχους πέρυσι ήταν η ενίσχυση των σχέσεων με τους πελάτες, εξ ου και η απόφαση να μειωθούν οι λογαριασμοί τροφοδοσίας περισσότερων από 180.000 υπαρχόντων πελατών κατά 15% με κόστος 2 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο κύμα της επιδημίας.

Η GEN-I εγκατέστησε επίσης 845 ηλιακά εργοστάσια πέρυσι, συνολικά πάνω από 21.000 μέχρι στιγμής. Ο Golob αναμένει ότι η ανάπτυξη στον τομέα θα συνεχιστεί. Από τα 24 προγραμματισμένα μεσαία και μεγάλα ηλιακά εργοστάσια, 10 έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Η εταιρεία απομάκρυνε πλήρως τα ορυκτά καύσιμα από την ηλεκτρική ενέργεια που προμηθεύει στη Σλοβενία ​​την 1η Ιανουαρίου, δίνοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να αποφασίσουν οι ίδιοι από ποια πηγή άνθρακα θα ήθελαν να λαμβάνουν τον ηλεκτρισμό τους.

Εάν δεν καταγραφεί σημαντική διαφορά στην τιμή, τα πρώτα σημάδια δείχνουν προτίμηση της ηλιακής ενέργειας έναντι της πυρηνικής ενέργειας για περίπου 60% των καταναλωτών. /ibna