Βουλγαρία: Προηγείται το GERB-UDF με 25,8% έναντι 21,9% του BSP σε έρευνα της Gallup

Βουλγαρία: Προηγείται το GERB-UDF με 25,8% έναντι 21,9% του BSP σε έρευνα της Gallup

Επτά είναι οι εκλογικοί σχηματισμοί που θα εισέλθουν στο Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου μηνιαίου ερευνητικού προγράμματος της Gallup International Balkan που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1.011 ενηλίκων με προσωπικές συνεντεύξεις Βούλγαρων μεταξύ 4 και 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την έρευνα εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, υπάρχουν επτά σχηματισμοί που θα μπουν στο κοινοβούλιο, με τους δύο από αυτούς η προεκλογική εκστρατεία να θεωρείται καθοριστική. Υπάρχουν μερικοί σχηματισμοί ακόμη που ελπίζουν να πλησιάσουν ή ακόμη και να ξεπεράσουν το όριο εισόδου, ιδιαίτερα αν είναι χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ή να αγωνιστούν για την επιδότηση.

Έτσι σύμφωνα με την έρευνα το 25,8% εκείνων που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν και έχουν αποφασίσει για ποιον, θα ψηφίσουν το GERB και το UDF καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 21,9%. Ο πολιτικός σχηματικός «Υπάρχει τέτοιος λαός» λαμβάνει 13,1% και το MRF που είναι κοντά καταγράφει ποσοστό 12,4%. Η «Δημοκρατική Βουλγαρία» λαμβάνει 6,8%, ο σχηματισμός γύρω από τη Maya Manolova 4,7% και το VMRO 4,2%.

Για τους δύο τελευταίους σχηματισμούς, η προεκλογική εκστρατεία θα είναι καθοριστική για τις πιθανότητες τους να συμμετάσχουν στην Εθνοσυνέλευση. Ο συνασπισμός Volia-NFSB ενδέχεται επίσης να έχει τέτοιες πιθανότητες. Το συνολικό αποτέλεσμα των ρητών αναφορών των δύο κομμάτων είναι το 2,7% ως πιθανότητα ψήφων, αλλά απομένει να φανεί αν η ενοποίηση των δύο κομμάτων θα δώσει μπόνους ή αντίστροφα, κάτι που δεν μπορούσε να αναλυθεί, όπως σημειώνει η Gallup.

Ο πολιτικός σχηματισμός «Ανάσταση» μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα με περισσότερο από ένα τοις εκατό, ενώ οι σχηματισμοί όπως οι ABV, Ataka και Δημοκρατικοί για τη Βουλγαρία πλησιάζουν επίσης σε ποσοστό περίπου το ένα τοις εκατό. Σε όλα αυτά τα κόμματα και συνασπισμούς, η εκστρατεία θα είναι αποφασιστική και οι εκπλήξεις δεν αποκλείονται. Υπάρχουν αρκετοί άλλοι σχηματισμοί που καταγράφουν δέκατα στα ποσοστά.

Φυσικά, τα δεδομένα είναι ένα στιγμιότυπο της στιγμής και όχι πρόβλεψη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το πιο δύσκολο για να προβλεφθεί είναι η συμμετοχή, όπως διευκρινίζει η Gallup.

Τα στοιχεία στα μέσα Φεβρουαρίου εκτιμούν ότι περίπου 2,9 εκατομμύρια πολίτες θα ψηφίσουν αν ήταν τώρα οι εκλογές. Στο πλαίσιο του υπό όρους προκαταρκτικού καταλόγου ψηφοφόρων, αυτό είναι περίπου το 43%. Αυτό είναι η μικρότερη συμμετοχή που καταγράφεται για τις τελευταίες εκλογές, αλλά και πάλι η παραδοσιακή αμφισημία σχετικά με τους εκλογικών καταλόγων των ψηφοφόρων πρέπει να υπογραμμιστεί.

Στην υπόλοιπη έρευνα τα δύο θεσμικά όργανα κατάφεραν να ξεπεράσουν κάπως τη ζημιά στην εικόνα τους από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Ωστόσο, τα επίπεδα εμπιστοσύνης στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Εθνοσυνέλευση την τελευταία δεκαετία είναι από τα πιο χαμηλά, με τους τελευταίους μήνες τα επίπεδα εμπιστοσύνης να καταγράφουν ποσοστά της τελευταίας περιόδου της θητείας Oresharski, σύμφωνα με την έρευνα της Gallup International Balkan.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυξήθηκε η εμπιστοσύνη στον στρατό φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της δεκαετίες με 54% εμπιστοσύνη, με δυσπιστία 28%, νωρίτερα φέτος. Αντίστοιχα και η Αστυνομία καταγράφει αύξηση στην εμπιστοσύνη των πολιτών, καθώς το παραδοσιακό ποσοστό εμπιστοσύνης-δυσπιστίας τα τελευταία χρόνια είναι στα επίπεδα του 40-50%, τον τελευταίο μήνα η εμπιστοσύνη ανήλθε στο 54% και η δυσπιστία στο 36%./ibna