Με Vučić, Brnabic Selakovic και Dačić συναντήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani

Με Vučić, Brnabic Selakovic και Dačić συναντήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani

Σειρά επαφών είχε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Σερβίας ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Bujar Osmani  κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Βελιγράδι.

Ο Osmani συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Σερβίας όπου ο Aleksandar Vučić δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι υψίστης σημασίας για ολόκληρη την περιοχή και επεσήμανε ότι η «Mini Schengen» ως παράδειγμα επιτυχημένης συνεργασίας, προς όφελος των πολιτών που συμμετέχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος Vučić επεσήμανε επίσης τη σημασία του Μνημονίου που υπεγράφη από τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, το οποίο επιτρέπει την αμοιβαία βοήθεια και συνεργασία των συστημάτων υγείας τους για τη θεραπεία των ασθενών με covid-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Προεδρίας.

Ο Aleksandar Vučić μίλησε με τον Osmani για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και την επίλυση όλων των ζητημάτων μέσω του διαλόγου, καθώς και για τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας και της αμοιβαίας υποστήριξης στην ευρωπαϊκή πορεία.

Ανέφερε συγκεκριμένα έργα που θα συμβάλουν στην καλύτερη σύνδεση και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όπως ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου προς τα Σκόπια και η ενίσχυση της υποδομής στα σύνορα.

Ο Osmani ευχαρίστησε για τη δωρεά εμβολίων, την οποία ο Πρόεδρος Vučić παρέδωσε στον πρωθυπουργό Zaev την Κυριακή, και το οποίο επέτρεψε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός πολιτών της Βόρειας Μακεδνονίας και, όπως είπε, ξύπνησε νέα ελπίδα.

Ο Aleksandar Vučić είπε επίσης ότι η Σερβία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας. Οι συνομιλητές συζήτησαν επίσης τη βελτίωση της θέσης των Σέρβων στη Βόρεια Μακεδονία, και των μακεδόνων στη Σερβία.

Στη συνέχεια ο Bujar Osmani συναντήθηκε με την Πρωθυπουργό της Σερβίας Ana Brnabic όπου συζήτησαν σχετικά με την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μέσω της βελτίωσης της οικονομικής συνεργασίας και της βελτίωσης του πολιτικού διαλόγου.

Brnabic Osmani

Η Πρωθυπουργός Brnabic επισήμανε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται πολύ για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την ανάπτυξη περιφερειακής συνεργασίας εντός της “Mini Schengen», εκτιμώντας ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει μεγάλη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη όλων των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία, ανακοίνωσε η σερβική κυβέρνηση.

Τόνισε ότι η διοργάνωση των διακυβερνητικών συνόδων είναι μια εξαιρετική πλατφόρμα για την επίτευξη συμφωνίας για μελλοντικά βήματα για τη βελτίωση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και για ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Υπουργός Osmani ευχαρίστησε και την Πρωθυπουργό της Σερβίας για τη δωρεά εμβολίων, τονίζοντας ότι είναι μια σημαντική χειρονομία και μια έκφραση ειλικρινής αλληλεγγύης, η οποία επέτρεψε την έναρξη του εμβολιασμού στη Βόρεια Μακεδονία.

Οι συνομιλητές επιβεβαίωσαν την αμοιβαία υποστήριξη στο δρόμο προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε η δήλωση.

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Ivica Dačić, υποδέχτηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Bujar Osmani, όπου δήλωσε στη χτεσινή συνάντηση ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκε επιπλέον κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Dačić αξιολόγησε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας είναι καλές, κάτι που, όπως επισημαίνει, αποδεικνύεται από τον εντατικό πολιτικό διάλογο και την ανταλλαγή επισκέψεων σε ανώτατο και ανώτερο επίπεδο, σύμφωνα με την ανακοίνωση από την Σερβική Εθνοσυνέλευση.

Dacic Osmani

Ο Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου εξέφρασε την προθυμία του να συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της διμερούς συνεργασίας και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Τόνισε ότι η φιλία μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών ενισχύθηκε επιπλέον σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και ότι η δωρεά εμβολίων που έδωσε η Σερβία, ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Βόρεια Μακεδονία, το υποστηρίζει αυτό.

Ο Υπουργός Osmani συμφώνησε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται προς τη σωστή κατεύθυνση και επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας είναι η συνεργασία με τις χώρες της περιοχής και ότι, κατά συνέπεια, η πρώτη του επίσκεψη ως Υπουργός Εξωτερικών, ήταν η επίσκεψη του στη Σερβία.

Τόνισε τη σημασία του συνεχούς πολιτικού διαλόγου διότι, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση όλων των ζητημάτων.

Ευχαρίστησε για τη δωρεά εμβολίων που ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, παρέδωσε στον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Zoran Zaev, πριν από λίγες ημέρες.

Οι συνομιλητές συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η ορθή πρακτική συνεργασίας που υπάρχει ήδη μέσω του μηχανισμού κοινών συνόδων των κυβερνήσεων των δύο χωρών και του έργου της Μικτής Επιτροπής.

Συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής συνεργασίας και συμφωνήθηκε να ενταθούν οι επαφές και οι επισκέψεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας και των κοινοβουλευτικών επιτροπών, αλλά και να οργανωθούν σύντομα επισκέψεις σε επίπεδο κοινοβουλευτικών προέδρων.

Selakovic Osmani

Στη συνάντηση των δυο ομολόγων της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Selakovic και Bujar Osmani, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που επικεντρώθηκαν σε διμερείς, περιφερειακές και κοινοτικές διαδικασίες. Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να προάγουν τη συνολική πολιτική και οικονομική συνεργασία./ibna