Σερβία: Ο Πορφύριος εξελέγη νέος Πατριάρχης, συγχαρητήρια από Vucic

Σερβία: Ο Πορφύριος εξελέγη νέος Πατριάρχης, συγχαρητήρια από Vucic

Ο 60χρονος Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος, εξελέγη ως 46ος Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου και Καρλοβικίου και Πατριάρχης Σερβίας την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Ο νέος Προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας, κατά κόσμον Prvoslav Perić, γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου του 1961 στην πόλη Bečej στην αυτόνομη περιοχή της Βοϊβοντίνα.

Εκάρη μοναχός στο μοναστήρι Visoki Dečani στις 21 Απριλίου 1985. Με την αποφοίτηση του από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου το 1986, ο Πορφύριος χειροτονήθηκε σε ιεροδιάκονο από τον Επίσκοπος Raška και ο Prizren και μετέπειτα Πατριάρχη της Σερβίας Παύλο στη Μονή της Αγίας Τριάδας στο Mušutište του Κοσσυφοπεδίου. Από το 1986 έως το 1990 έλαβε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών της Ελλάδας και το 2004 αναγορεύθηκε σε διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Ο Πορφύριος εξελέγη Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 18 Φεβρουαρίου 2021, τρεις μήνες μετά το θάνατο του μακαριστού Πατριάρχη, Ειρηναίου, και έγινε ο 46ος Πατριάρχης. Ήταν ένας από τους τρεις υποψηφίους με τις περισσότερες ψήφους από τους 45 επισκόπους που ήταν επιλέξιμοι στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, μαζί με τον Επίσκοπο Banja Luka Jefrem και τον Επίσκοπο Bačka Ειρηναίο. Στην τελική φάση, τα τρία ονόματα μπήκαν σε τρεις φακέλους που σφραγίστηκαν και τοποθετήθηκαν στις τρεις πλευρές του Ευαγγελίου όπου τον φάκελο με το όνομα του νέου Πατριάρχη επέλεξε ο κοινής αποδοχής Αρχιμανδρίτης Matej από το Μοναστήρι του Sisojevac.  Με αυτόν τον τρόπο, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύει ότι ο νέος Πατριάρχης εκλέγεται με θεϊκή παρέμβαση, παραμερίζοντας τα ανθρώπινα συμφέροντα.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic συνεχάρη τον νέο Πατριάρχη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Πορφύριο για την εκλογή του, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου της Προεδρίας.

Αναφέρει ο Σέρβος Πρόεδρος στο συγχαρητήριο μήνυμα του στον Πατριάρχη Πορφύριο.

«Αγιώτατε, έλαβα με χαρά τα νέα της εκλογής σας ως κληρονόμου του Αγίου Θρόνου της Πέγια – του θρόνου του πατέρα μας Αγίου Σάββα της Σερβίας.

Εκ μέρους της Δημοκρατίας της Σερβίας, καθώς και όλων των πολιτών μας της Ορθόδοξης πίστης, σας εύχομαι να εργαστείτε επί μακρών και καρποφόρα στο πεδίο του Κυρίου εις το όνομα του Χριστού, και εν μέρη της σερβικής οικογένειας και όλων των Ορθόδοξων.

Σε αυτόν τον δρόμο πριν από Εσάς, βρέθηκαν και οδηγήσαν τον λαό μας, σπουδαίοι και διάσημοι Σέρβοι αρχιεπίσκοποι και πατριάρχες που ήξεραν πώς να διατηρήσουν την πίστη, την τιμή και την εικόνα του λαού μας σε δύσκολες στιγμές και να ανταποκριθούν στους πειρασμούς που βρισκόταν μπροστά τους.

Αυτή τη φορά, ένα δύσκολο αλλά έντιμο καθήκον σας έλαχε, για τη διατήρηση της ενότητας της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της πίστης μεταξύ του λαού του Αγίου Σάββα.

Σας διαβεβαιώνω ότι στο μέλλον, η Σερβία μας μαζί Σας θα ενεργήσει για την τιμή και το καλό όλων των ανθρώπων καλής θέλησης και καλής πίστης, και όλων των Σέρβων όπου κι αν ζουν, προσπαθώντας να επιβιώσουν και να παραμείνουν στο δρόμο που ακολούθησαν ο Άγιος Σάββας, οι Αρσένιος, Μάξιμος, Georgije Branković, Βαρνάβας, Γερμανός, Παύλος και Ειρηναίος

Για πολλά καλοκαίρια, Άγιος Επίσκοπος»/ibna