Β-Ε: Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Γραφείου Ύπατου Εκπροσώπου και Εθνοσυνέλευσης Δημοκρατίας Σέρπσκα

Β-Ε: Συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Γραφείου Ύπατου Εκπροσώπου και Εθνοσυνέλευσης Δημοκρατίας Σέρπσκα

Μετά την έγκριση από την Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RSNA) ψηφίσματος για αίτημα στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Διεθνούς Κοινότητας Valentin Inzko να υποβάλει εκθέσεις σχετικά με το έργο του OHR μεταξύ 1995 και 2020 εντός των επόμενων 90 ημερών, το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) απέρριψε το αίτημα.

Η N1 TV ρώτησε τον Inzko αν θα υποβάλει αυτές τις εκθέσεις στη Συνέλευση της RS.

«Οι εκθέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες του ΟΗΕ και του OHR και, ως εκ τούτου, είναι διαθέσιμες στα μέλη της Εθνικής Συνέλευσης της RS», απάντησε το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον Igor Žunić, μέλος του κυβερνώντος κόμματος της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD).

«Το άρθρο 2 παράγραφος 1(στ) του παραρτήματος Η της Γενικής Συμφωνίας Πλαισίου για την Ειρήνη στη Β-Ε ορίζει ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος υποβάλλει περιοδικά έκθεση σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας (που σχετίζεται με τη συμφωνία) στα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσική Ομοσπονδία και άλλες ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, κόμματα και οργανισμούς,» σημειώνει η Συνέλευση της RS στα συμπεράσματά της.

Η Συνέλευση της RS ενέκρινε επίσης ένα συμπέρασμα που υπέβαλαν εκπρόσωποι του κόμματος της Ενωμένης Σέρπσκα, καλώντας τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας να αποτρέψουν τον ανακοινωθέντα διορισμό ενός νέου Ύπατου Εκπροσώπου και να επιτρέψουν το κλείσιμο του OHR το 2021.

Στις 2 Φεβρουαρίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη Β-Ε απέστειλε επιστολή στον ομιλητή και τους επικεφαλής όλων των συλλόγων αντιπροσώπων στη Συνέλευση της RS, ζητώντας από το ίδρυμα να ακυρώσει τυχόν αξιώματα που είχε απονείμει σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου εντός τριών μηνών.

Αυτή η επιστολή καταδικάστηκε εντόνως στη Δημοκρατία Σέρπσκα. Επρόκειτο για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου οι θέσεις και οι αντιδράσεις του κυβερνώντος συνασπισμού και της αντιπολίτευσης παρουσίασαν σύγκλιση /ibna