Μαυροβούνιο: Εξαρθρώθηκε σκάνδαλο κατάχρησης δωρεάς 1 εκατομμυρίου ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών

Μαυροβούνιο: Εξαρθρώθηκε σκάνδαλο κατάχρησης δωρεάς 1 εκατομμυρίου ευρώ στο Υπουργείο Εσωτερικών

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Dritan Abazović και ο Υφυπουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών Rade Milošević ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι η Διυπηρεσιακή Επιτροπή είχε εντοπίσει ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ είχαν υπεξαχθεί κατά την προμήθεια εξοπλισμού παρακολούθησης των συνόρων.

«Ανακαλύφθηκε η υπεξαίρεση πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αφορά τα κεφάλαια που αποκτήθηκαν μέσω του σχεδίου δράσης Σένγκεν,» δήλωσε ο Abazović.

Όπως εξήγησε, ο αγορασμένος εξοπλισμός είχε παραμείνει εκτός λειτουργίας για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Συνδέεται άμεσα με την κατάσταση στις παραμεθόριες ζώνες, και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αναλάβει όλες τις δραστηριότητες για την πλήρη προστασία της συνοριακής ζώνης και, συνεπώς, την ασφάλεια των πολιτών του Μαυροβουνίου, μετά την ανακάλυψη της κατάχρησης,» δήλωσε ο Abazović.

Προσέθεσε ότι είχαν κάποιες υποψίες για την ταυτότητα των ενόχων, ωστόσο αυτό είναι θέμα έρευνας και εμπίπτει στη δικαιοδοσία των κρατικών φορέων.

Ο Abazović τόνισε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Sergej Sekulović εξέδωσε εντολή για την άρση απορρήτου από όλες τις προσφορές που είχε το Υπουργείο Εσωτερικών κατά την προηγούμενη περίοδο.

Είπε ότι από το έγγραφο προκύπτει καθαρά ποιος είναι υπεύθυνος και ότι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Mevludin Nuhodžić έχει λειτουργική ευθύνη.

Προσέθεσε ότι η ΕΕ γνώριζε την υπόθεση.

Όταν του ζητήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον εν λόγω εξοπλισμό, ο Abazović εξήγησε ότι επρόκειτο για ραντάρ και κάμερες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση των συνοριακών ζωνών.

«Υποτίθεται ότι ζητήσαμε ένα συγκεκριμένο κομμάτι εξοπλισμού και μας ήρθε ένα άλλο, φθηνότερο,» δήλωσε ο Abazović.

Ο Milošević είπε ότι διαπιστώθηκε ότι ο αγορασμένος εξοπλισμός ήταν πολύ χαμηλότερης ποιότητας.

«Είναι περίπου πέντε φορές φθηνότερο από αυτό που χρεώθηκε. Υπάρχει μια βάσιμη υποψία ότι η εταιρεία που κέρδισε την προσφορά αφαίρεσε τα αυτοκόλλητα από τον εξοπλισμό που αγοράστηκε και επικολλήθηκαν τα αυτοκόλλητα μεγάλων εταιρειών,» δήλωσε ο Milošević.

Το περιέγραψε ως πρωτοφανές σκάνδαλο, έχοντας υπόψη ότι η πολιτεία του Μαυροβουνίου συμμετέχει σε αυτήν την επιχείρηση.

«Είναι πολύ πιο σημαντικό ότι αυτός ο εξοπλισμός χρησιμεύει για την πρόληψη οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων και αφορά τις θαλάσσιες συνοριακές διαβάσεις μεταξύ Μαυροβουνίου και Αλβανίας και Μαυροβουνίου και Κροατίας,» δήλωσε ο Milošević.

Όπως είπε, υπήρχαν επίσης αποδείξεις ότι ο διαγωνισμός ήταν στημένος για να ευνοήσει μια εταιρεία του Βελιγραδίου.

«Σε μία περίπτωση, η προθεσμία για τα έγγραφα του διαγωνισμού ήταν 20 ημέρες, αν και, στην περίπτωση του εξοπλισμού του οποίου η αγορά είναι απαραίτητη για αυτήν την επιχείρηση, μόνο οι άδειες εξαγωγής απαιτούν 60 ημέρες, έτσι ώστε ο εξοπλισμός να μπορεί να εισαχθεί στο Μαυροβούνιο,» είπε Milošević.

Προσέθεσε ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ήταν προκαθορισμένα εις γνώση της νικήτριας εταιρείας, και ότι ήταν προφανές ότι όλα είχαν προγραμματιστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Milošević δήλωσε επίσης ότι είναι σημαντικό η Αστυνομική Διεύθυνση, και ιδίως ο Συνοριακός Αστυνομικός Τομέας, να ζητήσει από την πρώην ηγεσία του MUP να ακυρώσει το διαγωνισμό, καθώς η συνοριακή αστυνομία θεώρησε ότι ο εξοπλισμός που ζητήθηκε μέσω του διαγωνισμού δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της συνοριακής αστυνομίας. Ωστόσο, αυτό το αίτημα έπεσε στο κενό.

Προσέθεσε ότι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υποβολής προσφορών, ο Nuhodžić σχημάτισε την Εποπτική Επιτροπή η οποία έπρεπε να καθορίσει την ποιότητα αυτού του εξοπλισμού.

«Για 180 ημέρες, έκρυβαν τα έγγραφα από την Επιτροπή που είχε δημιουργήσει, όλα με σκοπό να τονίσουν τη σύμβαση μεταξύ του προμηθευτή και του Υπουργείου Εσωτερικών, έτσι ώστε οι τραπεζικές εγγυήσεις να μην μπορούν να ενεργοποιηθούν και το κράτος να μην μπορεί να εισπράξει έσοδα από ζημίες» εξήγησε ο Milošević.

Τόνισε ότι ο εξοπλισμός παρέμεινε εκτός λειτουργίας για περισσότερο από ενάμιση χρόνο και ότι λειτουργούσε μόνο για δύο ημέρες όταν πανηγυρικά τέθηκε σε λειτουργία.

Ο Milošević πιστεύει ότι η εισαγγελία απέτυχε.

«Μέχρι χθες, υπήρχε νεκρική σιγή από τη δίωξη. Προσφέρθηκε δωροδοκία σε ένα μέλος της Εποπτικής Επιτροπής, έναν αστυνομικό που το ανέφερε και κατέθεσε στην Ανώτατη Εισαγγελία, ωστόσο η καταγγελία κατέληξε στο συρτάρι,» είπε Milošević, προσθέτοντας ότι η δωροδοκία «προσφέρθηκε από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας που κέρδισε το διαγωνισμό.» /ibna