Κροατία: 13% των κονδυλίων της ΕΕ αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού

Κροατία: 13% των κονδυλίων της ΕΕ αναμένεται έως το τέλος του καλοκαιριού

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός οικονομικών της Κροατίας, Zdravko Marić, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Κροατία αναμένεται να λάβει προκαταβολή έως το τέλος του καλοκαιριού η οποία ανέρχεται στο 13% του συνόλου των επιχορηγήσεων από το μέσο ανάκαμψης «Next Generation EU» (NGEU), ή σε 750 έως 800 εκατομμύρια ευρώ.

Μιλώντας στον Τύπο πριν από την κυβερνητική σύνοδο, ο Marić δήλωσε ότι τα κρατικά ιδρύματα στην Κροατία έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα 45 συναντήσεις για να προετοιμάσουν ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Η δυναμική της προετοιμασίας πρέπει να εντατικοποιηθεί, δεδομένου ότι η τελική έκδοση του εγγράφου πρέπει να υποβληθεί έως το τέλος Απριλίου, ακολουθούμενη από αξιολόγηση του εγγράφου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ).

“Δεδομένης της πολύ εντατικής επικοινωνίας με την Επιτροπή, μπορεί να αναμένεται ότι αυτή η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα, έτσι ώστε τα προγράμματα και όλα όσα αναγράφονται σε αυτά να εγκριθούν,» δήλωσε ο Marić.

Προσέθεσε ότι ο φετινός προϋπολογισμός δεν προβλέπει μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων ως εισόδημα, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μπορεί να βασιστεί στο 13% της προκαταβολής του συνολικού ποσού των επιχορηγήσεων για το πρώτο έτος χρήσης, δηλαδή το 2021.

“Αυτό σημαίνει ότι το ποσό ανέρχεται σε περίπου 750 έως 800 εκατομμύρια ευρώ,» δήλωσε ο Marić, προσθέτοντας ότι αυτά τα κεφάλαια θα έφταναν πιθανώς μετά την έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης από την Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή αναμένεται κάποια στιγμή στο τέλος του καλοκαιριού .

Εξετάζοντας τη συνολική δομή περισσότερων από 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν στην Κροατία από το μέσο NGEU, τα περισσότερα από αυτά είναι επιχορηγήσεις αξίας περίπου έξι δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ περίπου 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δάνεια.

«Η Κροατία έχει πραγματικά εξαιρετική θέση και εδώ. Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε πολύ καλά και έχουμε ένα μερίδιο άνω του μέσου όρου μη επιστρεπτέων κεφαλαίων,» επεσήμανε ο Marić. /ibna