Σλοβενία: Ανησυχίες του ΕΚ για την Ελευθερία του Τύπου

Σλοβενία: Ανησυχίες του ΕΚ για την Ελευθερία του Τύπου

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Sophie in ‘t Veld (D66 / Renew), σε διαδικτυακή συνέντευξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Σλοβενία ​​τόνισε ότι υπάρχουν επαρκείς λόγοι για την Ομάδα Παρακολούθησης για τη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – της οποίας ηγείται – να αρχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση στη Σλοβενία.

Επεσήμανε ότι δημοσιογράφοι στη Σλοβενία ​​ανταποκρίνονται στην πίεση και τη ρητορική μίσους με αυτό-λογοκρισία. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να εργάζονται σε συνθήκες ασφάλειας και ελευθερίας, προσθέτει.

Ωστόσο, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αποφάσεις επί του θέματος και θα είναι θέμα διασταύρωσης γεγονότων.

Σε διαδικτυακή ομιλία με τίτλο «Είναι η Σλοβενία ​​το επόμενο αυταρχικό κράτος στην ΕΕ;», που διοργανώθηκε από το κόμμα της D66, προειδοποίησε ότι θα ήταν προβληματικό για τη σλοβενική κυβέρνηση να ακολουθήσει τις θέσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban και της Πολωνίας. Προσέθεσε ότι κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε την κατάσταση δεδομένου πως η Σλοβενία ​​προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ φέτος. Ως παράδειγμα αυτής της «παρακολούθησης των στάσεων», επεσήμανε ότι ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Janez Janša δεν αναγνώρισε τη νίκη του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στις εκλογές.

Υπενθύμισε ότι η ομάδα της οποία ηγείται ακολούθησε την κατάσταση στη Σλοβακία και τη Μάλτα πριν από μερικά χρόνια, μετά τη δολοφονία των ερευνητών δημοσιογράφων Jan Kuciak και Daphne Caruana Galizia. Τόνισε ότι λίγο πριν από τις δολοφονίες τους, αιωρούνταν «πολλή τοξικότητα στην ατμόσφαιρα» απέναντι σε δημοσιογράφους σε αυτές τις χώρες, και ένα τέτοιο κλίμα ή η ρητορική μίσους θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κανονικοποίηση της βίας κατά των δημοσιογράφων.

Σχολίασε επίσης την ασυνήθιστη απάντηση του Janša σε άρθρο της εφημερίδας Politico σχετικά με την κατάσταση στα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, όταν κατηγόρησε περιφρονητικά τον συγγραφέα του άρθρου, έναν καταξιωμένο και γνωστό δημοσιογράφο, ότι δεν ήταν ανεξάρτητος. «Είναι ασυνήθιστο για έναν κορυφαίο πολιτικό σε τέτοια θέση να χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα εναντίον δημοσιογράφων,» δήλωσε η Sophie in ‘t Veld, η οποία είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004. Περιέγραψε το άρθρο στο Politico ως ανησυχητικό, επισημαίνοντας ότι οι δημοσιογράφοι στη Σλοβενία ​​βρίσκονται υπό πίεση.

Στη διαδικτυακή συνομιλία στην οποία επίσης συμμετείχε ο Σλοβένος ερευνητής δημοσιογράφος Blaž Zgaga, περιγράφοντας την κατάσταση στη Σλοβενία η ευρωβουλευτής δήλωσε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Σλοβενία. Ως σημαντικό εργαλείο της ΕΕ, επεσήμανε την αξία του σεβασμού του κράτους δικαίου στη διανομή κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία του COVID-19.

Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση για τους δημοσιογράφους στη Σλοβενία ​​μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι μόνοι και ότι τα πράγματα αλλάζουν. Επισήμανε το παράδειγμα βελτιώσεων στη Σλοβακία και τη Μάλτα, καθώς και στο γεγονός ότι η ΕΕ δεν είχε στη διάθεσή της αυτά τα εργαλεία πριν από έξι χρόνια, αλλά τώρα αυτό έχει αλλάξει. /ibna