Βουλγαρία: Ολοκληρώθηκε η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 4ης Απριλίου

Βουλγαρία: Ολοκληρώθηκε η υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της 4ης Απριλίου

Στις 17:00 (τοπική ώρα) την Τετάρτη, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ολοκλήρωσε την αποδοχή των αιτήσεων για την εγγραφή των συνασπισμών και των κομμάτων που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές της 4ης Απριλίου. Τα κόμματα και οι συνασπισμοί έχουν ήδη υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα και τις υπογραφές για την εγγραφή τους.

Πρώτος κατέθεσε την αίτηση του ο συνασπισμός της Δημοκρατικής Βουλγαρίας. Ο συν-πρόεδρος Hristo Ivanov είπε ότι κύριος στόχος είναι να ψηφιστούν για «την αναστροφή της κατεύθυνσης της ανάπτυξης της χώρας». Οι προτεραιότητές τους περιλαμβάνουν τη δικαστική μεταρρύθμιση, την οικονομική αλλαγή και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Το δεύτερο κόμμα που κατέθεσε υποψηφιότητα το κόμμα του Tsvetan Tsvetanov «Δημοκρατικοί για τη Βουλγαρία». Μεταξύ των προτεραιοτήτων τους είναι επίσης η δικαστική μεταρρύθμιση και οι νέες πολιτικές για τους Βούλγαρους στο εξωτερικό.

«Προχωράμε με σοβαρές προθέσεις να είμαστε αναπόφευκτοι παράγοντες στο επόμενο κοινοβούλιο και να είμαστε σε θέση να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που θα κάνουμε κατά την προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος.

Με 5.507 υπογραφές ο Συνασπισμό «Σήκω επάνω! Έξω τα μούτρα!» της Maya Manolova και του «Δηλητηριώδες τρίο και οι Πολίτες» ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στις προσεχείς εκλογές.

Το κόμμα που κατεβαίνει στις εκλογές, συνεχίζει την αποστολή που ξεκίνησε με τις καλοκαιρινές διαμαρτυρίες για τη διάλυση του μονόπλευρου μοντέλου διαφθοράς του Borissov. «Δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να αντιμετωπίσουμε τον Borissov και το GERB, αυτή τη φορά όχι μόνο στη Σόφια, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα», δήλωσε η Manolova, προσθέτοντας ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων τους είναι και ο επανυπολογισμός των συντάξεων, κάτι που δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της 11χρονης κυριαρχίας του Borissov.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας (BSP) ήταν η τέταρτη πολιτική δύναμη που υπέβαλε το αίτημα της στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή για εγγραφή στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 4ης Απριλίου. Η αριστερά θα ψηφίσει ως συνασπισμός κομμάτων που ονομάζεται BSP – Αριστερή Βουλγαρία. Οι Σοσιαλιστές υπέβαλαν 10.000 υπογραφές και δήλωσαν τη φιλοδοξία τους να γίνουν η πρώτη πολιτική δύναμη στις εκλογές.

Σύμφωνα με την ηγέτη τους Cornelia Ninova, οι προτεραιότητές τους θα είναι στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της κοινωνικής πολιτικής και της οικονομίας. Τόνισε επίσης ότι τα μέτρα στοχεύουν στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη Βουλγαρία, δηλαδή του προβλήματος της δημογραφικής καταστροφής. «Δεν θα επιτρέψουμε σε λομπίστες, ομάδες ή ιδιωτικά συμφέροντα να στρεβλώσουν τη βούληση των ανθρώπων που μας έχουν εξουσιοδοτήσει κατά τη σύναψη του κυβερνητικού και μετεκλογικού συνασπισμού. Τα λόγια μου έχουν ήδη αποδειχθεί στο χρόνο και στην πράξη. Έχουμε εισαγάγει άμεση επιλογή, θα συνεχίσουμε με αυτήν την πολιτική. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που μας ενδυναμώνουν πρέπει να αποφασίσουν τι είδους δύναμη θέλουν», σχολίασε η Ninova.

Μετά από το BSP, το VMRO, «Υπάρχει τέτοιος λαός», «Επίθεση» και ο σχηματισμός του πρώην Υπουργού Υγείας Petar Moskov – KOD κατέθεσαν αίτημα για συμμετοχή στις εκλογές.

Το VMRO χώρισε τους δρόμους του με το NFSB του Valeri Simeonov και πήγε στις κάλπες μόνος του. Έτσι, ο Veselin Mareshki και το κόμμα του «Volia» με το NFSB του Simeonov έφεραν μαζί προβλήματα, αν και μέχρι πρόσφατα αντάλλαξαν σκληρά λόγια μεταξύ τους στο κοινοβούλιο.

«Οι προσδοκίες μας είναι καλές. Θέλουμε να εκτοπίσουμε το MRF, έχουμε τη δυνατότητα, επιπλέον, να εκπληρώσουμε τις δεσμεύσεις μας που δώσαμε πριν τέσσερα χρόνια, το εισόδημα, την ελάχιστη σύνταξη. Οι άνθρωποι είδαν ότι το VMRO εκπλήρωσε τα πράγματα που υποσχέθηκε», δήλωσε ο οργανωτικός γραμματέας του VMRO Julian Angelov. Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο επόμενο κοινοβούλιο όλα τα βουλγαρικά κόμματα θα υποστηρίξουν μια κοινή πλατφόρμα που θα περιγράφει τέσσερις ή πέντε κύριες προτεραιότητες για τη Βουλγαρία. Με τις λέξεις «αναμένω να μην είμαστε μόνο το νέο, αλλά και η έκπληξη αυτών των εκλογών», ο Mareshki κατέθεσε 4.200 από τις 10.000 υπογραφές που συλλέγονται ανά ημέρα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος.

Το κόμμα του Slavi Trifonov «Υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι» κατέθεσε 4.000 υπογραφές. «Περιμένω από τους ανθρώπους να βγουν για να ψηφίσουν μαζικά προκειμένου οι εκλογές να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιες! Σε περίπτωση μαζικής ψηφοφορίας, οι εκλογές θα είναι πιο δίκαιες από ό, τι στην περίπτωση της χαμηλής προσέλευσης των ψηφοφόρων, δεδομένων των μηχανισμών που θα κινητοποιήσει το κυβερνών κόμμα», δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Tosko Jordanov, χωρίς να αναφέρει εάν ο Slavi Trivonov θα θέσει υποψηφιότητα για το Κοινοβούλιο.

Η υποβολή της υποψηφιότητας της «Ataka» δεν έγινε χωρίς προκλητικότητα από τον ηγέτη του κόμματος Volen Siderov ο οποίος ήρθε σε αντιπαράθεση με τους υπαλλήλους ασφάλειας, οι οποίοι δεν επέτρεψαν στον κάμεραμαν της κομματικής τηλεόρασης να περάσει εντός του κτηρίου. Ωστόσο μετά την λεκτική αντιπαράθεση, επιτράπηκε στα μέσα ενημέρωσης η είσοδος με τον Siderov να λέει ότι περιμένει «κάθε είδους βρώμικα κόλπα» μέχρι τις εκλογές.

Το MRF επέλεξε να υποβάλει την υποψηφιότητα του την προτελευταία ημέρα. Ο αρχηγός του κόμματος, Mustafa Karaday, δήλωσε ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι από τις σημαντικότερες εκλογές από το 1989 και από το αποτέλεσμα τους θα εξαρτηθεί η κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

«Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την κατεύθυνση της ανάπτυξης της Βουλγαρίας, πόσο γρήγορα και αν θα προχωρήσει η χώρα ή θα συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε. Για να αναπτυχθεί γρήγορα και να καλύψει τη διαφορά, υπάρχει υποχρεωτική προϋπόθεση, σύμφωνα με το MRF, να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην πολιτική, να αποκατασταθεί η δημοκρατία, να αποκατασταθεί η κρατική κατάσταση και η εξουσία των οργάνων και των θεσμών στο κράτος», δήλωσε ο Karaday. .

Την τελευταία ημέρα, ο συνασπισμός GERB / ​​UDF υπέβαλε την υποψηφιότητα του για τις προσεχείς εκλογές υποβάλλοντας 9.999 υπογραφές στην ΚΕΕ.

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του GERB, Daniela Daritkova, δήλωσε ότι θα αγωνιστούν για την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και επεσήμανε ότι η μεγάλη πρόκληση για αυτούς είναι να διεξαγάγουν τις εκλογές κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας. Επίσης ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Boyko Borissov θα είναι ο ηγέτης της εκλογικής λίστας. «Έχουμε δείξει τη βούληση να οικοδομήσουμε τη Βουλγαρία και να επιτύχουμε ορατά αποτελέσματα. Στα χρόνια που κυβερνήσαμε, αποδείξαμε ότι η συνταγή μας για επιτυχία είναι “δουλειά, δουλειά, δουλειά”, δήλωσε η Daritkova και πρόσθεσε ότι το ιατρικό πρωτόκολλο για την ψηφοφορία στις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού είναι έτοιμο.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του UDF Rumen Hristov είπε ότι ο αντίπαλός τους σε αυτές τις εκλογές είναι το BSP. “Ο στόχος είναι να ενώσουμε τη δεξιά ψήφο, γιατί σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους GERB / ​​UDF, αναδεικνύεται ως ο μόνος δεξιός σχηματισμός, σίγουρα φιλοευρωπαϊκός, φιλο-ΝΑΤΟϊκός, ο οποίος δεν θα επιτρέψει στο BSP του Κρεμλίνου και των δορυφόρων του να επιστρέψουν στην εξουσία.»/ibna