Β-Ε: Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στέλνουν το μήνυμα για εκλογική μεταρρύθμιση

Β-Ε: Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στέλνουν το μήνυμα για εκλογική μεταρρύθμιση

«Μας έχετε ακούσει να λέμε ότι το 2021 θα πρέπει να είναι έτος δράσης – ένα παράθυρο για την επίτευξη πολυαναμενόμενων μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται τόσο για την πρόοδο στην πορεία της ΕΕ, όσο και για να καταστήσουμε τη Β-Ε έναν πιο ευημερεύοντα τόπο για όλους τους πολίτες. Τώρα που είμαστε στο 2021, είναι καιρός να μιλήσουμε για λεπτομέρειες ξεκινώντας από την εκλογική μεταρρύθμιση. Οι μεταρρυθμίσεις δεν αποτελούν αφαιρέσεις αλλά συγκεκριμένες, κοινές, λογικές αλλαγές ξεκάθαρα διατυπωμένες στις 14 βασικές προτεραιότητες της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες περιλαμβάνουν την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΑΣΕ/ODIHR και του Συμβουλίου της Ευρώπης GRECO. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τις ελλείψεις που αναδείχθηκαν στις πρόσφατες γενικές και δημοτικές εκλογές, απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι οι ψήφοι σας θα μετρήσουν πραγματικά. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε και να συμβουλέψουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ωστόσο η αλλαγή θα εξαρτηθεί από την προθυμία των ηγετών αυτής της χώρας να αναλάβουν την ευθύνη, να μιλήσουν σοβαρά μεταξύ τους και να προβούν σε συμβιβασμούς,» ο Πρέσβης της ΕΕ στη Β-Ε Johann Sattler, o Πρέσβης των ΗΠΑ στη Β-Ε Eric Nelson και η επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Β-Ε Kathleen Kavalec σημειώνουν στο κοινό OP/ED τους σχετικά με την εκλογική μεταρρύθμιση.

Προσθέτουν ότι «η πραγματική αλλαγή εξαρτάται επίσης από την αποφασιστικότητά σας ως πολιτών να πιέσετε για αλλαγή και να ζητήσετε από τους εκλεγμένους ηγέτες σας να λογοδοτούν για την όποια αδράνεια. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο φέτος – υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν, οι δυνατότητες που πρέπει να αδραχθούν και η εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος. Απαιτούνται επειγόντως μεταρρυθμίσεις το 2021, έτσι ώστε οι εκλογές το 2022 να μην μαστίζονται από τις ίδιες γνωστές ελλείψεις.»

«Οι εκλογές αποτελούν την ψυχή της δημοκρατίας, αλλά πρέπει να είναι ελεύθερες, δίκαιες και να βασίζονται στην αρχή της ισότητας κάθε πολίτη. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) έκανε αξιέπαινη εργασία για τη διοργάνωση των τοπικών εκλογών του 2020 σε ένα έτος πρωτοφανών προκλήσεων: τη διαχείριση όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και την αποφυγή καθυστερήσεων στην εξασφάλιση χρηματοδοτικών εκλογών. Ταυτόχρονα, οι εκλογές αμαυρώθηκαν από επίμονα ζητήματα που έδωσαν νέα διάσταση με αίσθημα κατ’ επείγοντος στην εφαρμογή των μακροχρόνιων συστάσεων του ODIHR για αύξηση της διαφάνειας, τη βελτίωση της κατάρτισης των εκλογικών εργαζομένων και την ενίσχυση της δύναμης της ψηφοφορίας σας,» συνεχίζει το OP/ED.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, μια από τις πιο επείγουσες προτεραιότητες είναι η αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται οι επιτροπές εκλογικών κέντρων (PSC). Τα PSC είναι υπεύθυνα για το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής εμπειρίας ψηφοφορίας, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος του εκλογικού τμήματος, του εντοπισμού των ψηφοφόρων, της τήρησης ακριβών αρχείων, της διασφάλισης της ασφάλειας των εκλογικών υλικών και, το σημαντικότερο, της διεξαγωγής μιας αρχικής μέτρησης των ψήφων. Επί του παρόντος, τα μέλη των PSC διορίζονται αποκλειστικά από υποψηφίους πολιτικών κομμάτων. Με αυτήν τη δομή, είναι δύσκολο να διασφαλιστεί η αμεροληψία και ο επαγγελματισμός τους. Επιπλέον, όπως φαίνεται στις τελευταίες τοπικές εκλογές, η άνιση ή ανεπαρκής εκπαίδευση για τα μέλη των PSC κινδυνεύει από διαδικαστικά λάθη, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Οι νομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να διασφαλίσουν μια πιο ισορροπημένη σύνθεση αυτών, καθώς και να εισαγάγουν μηχανισμούς για την αποτροπή καταχρήσεων στις διαδικασίες διορισμού, συμβάλλοντας στην ακεραιότητα, αποτρέποντας παράλληλα τις παρατυπίες και τη νοθεία.

«Η εισαγωγή νέων τεχνολογιών μπορεί επίσης να συμβάλει στη διαφάνεια και την ακρίβεια του πίνακα ψηφοφορίας και την ταχύτητα των προκαταρκτικών μετρήσεων, μειώνοντας τελικά τη νοθεία και καθιστώντας τις εκλογές πιο αποτελεσματικές. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική αναγνώριση ψηφοφόρων θα διευκόλυνε τον εντοπισμό της κατάχρησης των εγγράφων ταυτότητας και της παραποίησης των υπογραφών, όπως αναφέρεται στις τελευταίες τοπικές εκλογές. Τέλος, η επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις ρητορικής μίσους και προσβολών πέρα ​​από την προεκλογική εκστρατεία θα συμβάλει στην εξασφάλιση υπεύθυνου διαλόγου,» τονίζουν.

Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές αποτελούν το πλέον ισχυρό εργαλείο στα χέρια των πολιτών για να εξασφαλίσουν ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα λογοδοτούν για τη δράση τους – και την αδράνεια – για να παραδώσουν το ευρωπαϊκό μέλλον που θέλουν και αξίζουν οι πολίτες της Β-Ε. «Με επαρκή πολιτική βούληση, δεν υπάρχει λόγος να αναβληθεί οποιαδήποτε από αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αλλαγές που διασφαλίζουν ότι κάθε μία από τις ψήφους σας μετράει, χωρίς χειραγώγηση ή πολιτική επιρροή, θα επαναφέρει την εξουσία στα χέρια σας, στα χέρια των πολιτών, για να βοηθήσετε να κάνετε αυτό το μέλλον πραγματικότητα,» καταλήγει η δημοσίευση. /ibna