Η Κροατία αναμένει την κατάργηση θεωρήσεων από τις ΗΠΑ

Η Κροατία αναμένει την κατάργηση θεωρήσεων από τις ΗΠΑ

Το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν μόνο το 2,7% των αιτήσεων θεώρησης από Κροάτες υπηκόους, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ, σημειώνοντας ότι αναμένει πως οι Κροάτες θα μπορούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ χωρίς βίζα «στο εγγύς μέλλον.»

Μήνες αφότου επιβεβαιώθηκε ότι το ποσοστό των απορριφθέντων κροατικών αιτήσεων θεωρήσεων είχε υποχωρήσει κάτω από το 3%, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα πληρούσε την βασική προϋπόθεση για μετακινήσεις χωρίς βίζα, η επιτετραμμένη στην πρεσβεία των ΗΠΑ Victoria Taylor δήλωσε ότι μόνο το 2,69% των αιτήσεων για επαγγελματικές και τουριστικές θεωρήσεις είχαν απορριφθεί.

«Το τελικό ποσοστό απόρριψης για τους Κροάτες αιτούντες τουριστικής/επαγγελματικής βίζας μειώθηκε στο 2,69 τοις εκατό πέρυσι, ένα ουσιαστικό βήμα προόδου για την ένταξη στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Υποχρέωση Θεώρησης των ΗΠΑ. Ανυπομονούμε οι Κροάτες να μπορούν ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα στο εγγύς μέλλον,» δημοσίευσε στο Twitter την Τρίτη.

Ευχαρίστησε την κροατική κυβέρνηση και τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών για τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε όσον αφορά την τήρηση των προϋποθέσεων για την κατάργηση των απαιτήσεων θεώρησης, όπως η ανταλλαγή πληροφοριών και η ασφάλεια των συνόρων.

Η ακύρωση των θεωρήσεων παραμένει ανοιχτό διπλωματικό ζήτημα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών για σχεδόν 30 χρόνια. Υπήκοοι τεσσάρων από τις 27 χώρες της ΕΕ – Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρος – χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Κροατία William Robert Kohorst ανακοίνωσε ότι το ποσοστό των απορριφθέντων αιτήσεων θεώρησης για την Κροατία ήταν κάτω από το 3%, και τώρα αυτή η ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε επισήμως. Με τον εν λόγω πληρείται ένας από τους βασικούς όρους για την είσοδο της Κροατίας στο καθεστώς μετακινήσεων χωρίς θεώρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τον τελευταίο χρόνο, κάναμε σημαντικά βήματα για να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης των ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώθηκε από τη δημοσίευση επίσημων στατιστικών στοιχείων που δείχνουν ότι έχουμε μειώσει το όριο των απορριφθέντων αιτήσεων θεώρησης στο 2,69%. Σύντομα αναμένουμε την επιβεβαίωση για πλήρωση των απαιτήσεων ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι οι Κροάτες σύντομα θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις Ηνωμένες Πολιτείες,» επεσήμανε ο Davor Božinović, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Κροατίας και υπουργός Εσωτερικών.

Επιπλέον, πέρυσι υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας «Αναγνώριση ονόματος επιβάτη», ένα έγγραφο που απαιτείται επίσης για το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. /ibna