Κύπρος: Επίσκεψη Borrell στην Κύπρο αρχές Μαρτίου, για Απρίλιο μετατίθεται η άτυπη πενταμερής

Κύπρος: Επίσκεψη Borrell στην Κύπρο αρχές Μαρτίου, για Απρίλιο μετατίθεται η άτυπη πενταμερής

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική το βράδυ της Τρίτης επικοινωνία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Josep Borrell.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη για την πρόθεση του να επισκεφτεί την Κύπρο στις 5 και 6 Μαρτίου, όπου θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο στις 5 Μαρτίου.

Η επίσκεψη του Josep Borrell γίνεται στο πλαίσιο της επανεκκίνησης του διαλόγου για το Κυπριακό αλλά και την συζήτηση που αναμένεται να λάβει χώρα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25 Μαρτίου με ένα από τα θέματα προς συζήτηση να είναι οι Ευρωτουρκικές σχέσεις και η ενδεχόμενη επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία.

Όσον αφορά την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, φαίνεται ότι η ημερομηνία θα κλειδώσει το επόμενο διάστημα, με τις πιο πιθανές ημερομηνίες για την διάσκεψη να τείνουν προς το πρώτο μισό του Απριλίου, με σημείο συνάντησης την Γενεύη.

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, βρίσκεται σε επαφή με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Jane Holl Lute στη Νέα Υόρκη, αναμένοντας την τελική ημερομηνία για πραγματοποίηση της άτυπης πενταμερούς, η οποία θα σηματοδοτήσει και το επόμενο βήμα στην πορεία της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα συνεχίζεται ο διπλωματικός μαραθώνιος του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με σειρά επαφών.

Χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Judith Garber με την οποία συζήτησαν και το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών μετέφερε στην Αμερικανίδα πρέσβειρα τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό, ενώ από την πλευρά της, εκφράστηκε η στήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, με ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη της θέσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Παράλληλα στην ατζέντα της συνάντησης ήταν και οι διμερείς σχέσεις, και η περιφερειακή συνεργασία των δύο χωρών  στην περιοχή. Σε ανάρτηση στο Twitter το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι συζητήσεις μεταξύ άλλων κάλυψαν την ανάγκη διατήρησης ισχυρής δυναμικής στις διμερείς σχέσεις, τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό και θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή συνεργασία, στη βάση της θετικής ατζέντας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε επίσης τη Δευτέρα το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια κατά την οποία ο τελευταίος τον ενημέρωσε για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και το ιδιαίτερο αμερικανικό ενδιαφέρον για τις τριμερείς συνεργασίες στην περιοχή των δύο χωρών./ibna