Κοσσυφοπέδιο: Τη δέσμευση στη συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία από τη νέα κυβέρνηση ζήτησε σε επιστολή του ο Macron

Κοσσυφοπέδιο: Τη δέσμευση στη συνέχιση του διαλόγου με τη Σερβία από τη νέα κυβέρνηση ζήτησε σε επιστολή του ο Macron

Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron έστειλε επιστολή στην εκτελούσα χρέη Προέδρου στο Κοσσυφοπέδιο Vjosa Osmani με την ευκαιρία της 13ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση στην Πρίστινα πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για διάλογο με το Βελιγράδι, σύμφωνα με τη Ljajmi.

Ο Macron τόνισε στην επιστολή του ότι η διαδικασία διαλόγου θα πρέπει να συνεχιστεί, με βάση τα όσα έχουν επιτευχθεί.

«Θα ήθελα να χαιρετίσω τη δέσμευση του Κοσσυφοπεδίου για διάλογο με τη Σερβία μετά την επανάληψή του, μετά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε μαζί με την καγκελάριο Angela Merkel στις 10 Ιουλίου 2020. Υποστηρίζω πλήρως τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εκπροσώπου της στο διάλογο, Miroslav Lajcak να επιτύχει μια ολοκληρωμένη, τελική και νομικά δεσμευτική συμφωνία, αναφέρει ο Macron στην επιστολή του.

Τόνισε επίσης τη σημασία συνέχισης του διαλόγου το συντομότερο δυνατό, μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, «με βάση την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί».

Ωστόσο ο πιθανός μελλοντικός Πρωθυπουργός και ηγέτης του αδιαμφισβήτητου νικητή των πρόωρων εκλογών της 14ης Φεβρουαρίου Κίνημα Αυτοπροσδιορισμού Albin Kurti, έχει ήδη υπογραμμίσει αρκετές φορές ότι ο διάλογος με το Βελιγράδι δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα για τον κυβέρνηση του.

Ο Albin Kurti σε συνέντευξη του στο Euronews δήλωσε ότι εάν διεξαχθεί δημοψήφισμα στο Κοσσυφοπέδιο για την ένωση με την Αλβανία, θα ψηφίσει υπέρ.

Καθώς πάνω από το 90% των 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων του Κοσσυφοπεδίου είναι Αλβανοί η προοπτική μιας ένωσης μεταξύ των δύο εθνών είναι δημοφιλής τόσο στο Κοσσυφοπέδιο όσο και στην Αλβανία. /ibna