Το Μαυροβούνιο έχει συμμάχους στην Αυστρία, δήλωσε ο Sobotka

Το Μαυροβούνιο έχει συμμάχους στην Αυστρία, δήλωσε ο Sobotka

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Aleksa Bečić συνομίλησε με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας, Wolfgang Sobotka.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού, ο Bečić ευχαρίστησε την Αυστρία για τη συνεχιζόμενη δέσμευσή της στις διμερείς σχέσεις, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η επιτυχής συνεργασία θα συνεχιστεί με το νέο Κοινοβούλιο. Χαιρέτισε τα θετικά μηνύματα της Αυστρίας στο πλαίσιο της πολιτικής διεύρυνσης και ενσωμάτωσης του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι το Μαυροβούνιο παραμένει συνεπές με τη δέσμευσή του για εξωτερική πολιτική.

Σε μια φιλική συνομιλία, ο Bečić ενημέρωσε τον συνομιλητή του για τις πολυάριθμες τρέχουσες πολιτικές συνθήκες στο Μαυροβούνιο στο πλαίσιο των προηγούμενων κοινοβουλευτικών εκλογών, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετάβαση της εξουσίας και τη λειτουργία της συμβίωσης. Τόνισε ότι η λειτουργικότητα των θεσμικών οργάνων του συστήματος πρέπει να υπερβαίνει τα συμφέροντα οποιασδήποτε μονάδας, σημειώνοντας επίσης ότι οι συχνές εκτός θέματος διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο αποστρέφουν την προσοχή από τα ουσιώδη προβλήματα. «Το ένα εθνικιστικό επιχείρημα ενθαρρύνει το άλλο, και μαζί τροφοδοτούν τη διαφθορά,» δήλωσε ο Bečić.

Σημειώνοντας ότι τα δύο κοινοβούλια έχουν εξαιρετική μακροχρόνια συνεργασία, ο Πρόεδρος Sobotka εξέφρασε την προσδοκία ότι οι διμερείς κοινοβουλευτικοί δεσμοί θα ριζώσουν περεταίρω στην προσεχή περίοδο. Εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τρέχοντα πολιτικά γεγονότα και αξιολόγησε ότι το Μαυροβούνιο έδειξε δημοκρατική ωριμότητα στις πρόσφατες εκλογές, καθώς και ότι όλοι οι πολιτικοί παράγοντες της υπάρχουσας συμβίωσης πρέπει να συνεργάζονται σε τακτική βάση.

Ο Sobotka προσέθεσε ότι το Μαυροβούνιο έχει συμμάχους στην Αυστρία, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι πλήρης χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, οι συνομιλητές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την πλούσια συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, επισημαίνοντας τη σημασία του προγράμματος των Δημοκρατικών Εργαστηρίων «Barbara Pramer», καθώς και την επαγγελματική ανάπτυξη της Υπηρεσίας του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου στο αυστριακό κοινοβούλιο.

Με την ευκαιρία της συνάντησης, αμφότεροι εξέδωσαν προσκλήσεις για επισκέψεις στο Μαυροβούνιο και την Αυστρία, οι οποίες και έγιναν δεκτές μετά χαράς και από τις δύο πλευρές, με την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες. /ibna