Β-Ε: Τα Βοσνιακά κόμματα θα απέχουν από τις επαναληπτικές εκλογές στη Σρεμπρένιτσα

Β-Ε: Τα Βοσνιακά κόμματα θα απέχουν από τις επαναληπτικές εκλογές στη Σρεμπρένιτσα

Τα Βοσνιακά κόμματα στη Σρεμπρένιτσα αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις επαναληπτικές εκλογές σε αυτόν τον δήμο.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Β-Ε (ΚΕΚ) αποφάσισε να ακυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα της 15ης Νοεμβρίου για 26 από τα 28 εκλογικά κέντρα στη Σρεμπρένιτσα λόγω πολλών παρατυπιών σχετικά με τη διαδικασία ψηφοφορίας, καθορίζοντας ότι η ψηφοφορία επιτρέπεται σε άτομα χωρίς έγκυρα έγγραφα της Β-Ε.

Το ίδρυμα όρισε την ημερομηνία της επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας για τις 21 Φεβρουαρίου.

Ο υποψήφιος των βοσνιακών κομμάτων για δήμαρχος της Σερμπρένιτσα, Alija Tabaković, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η απόφαση για μποϊκοτάζ ήταν οριστική και ότι η πρωτοβουλία «Η διεύθυνσή μου: Σρεμπρένιτσα» θα καλέσει τους ψηφοφόρους να απόσχουν από τις εκλογές.

Ωστόσο, η Πρωτοβουλία Η διεύθυνσή μου: Σρεμπρένιτσα ανέφερε ότι οι εκλογικές αρχές δεν είχαν κάνει αρκετά και θα έπρεπε επίσης να είχαν ακυρώσει τα ψηφοδέλτια για τις τοπικές εκλογές στη Σρεμπρένιτσα.

Ως εκ τούτου, ο συνασπισμός αποφάσισε να μποϊκοτάρει τις επαναληπτικές εκλογές.

«Θα καλέσουμε τους ψηφοφόρους μας να μην προσέλθουν στις κάλπες. Αυτό είναι το μήνυμά μας: ότι δεν δεχόμαστε αυτό που έκανε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, ότι μας στέρησε 800 ψηφοδέλτια απ’ την αρχή,» δήλωσε ο Tabaković.

Οι υποψήφιοι του συνασπισμού θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις εκλογές και εάν εκλεγούν δεν θα αποδεχθούν τις εντολές, είπε, εξηγώντας ότι η πόλη θα καταλήξει με μονοεθνική συνέλευση και Σέρβο δήμαρχο.

«Είναι ο αγώνας μας για να δείξουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την αδικία, ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το μεροληπτικό σύστημα της Δημοκρατίας Σέρπσκα και της Σερβίας, και τέλος τις κακές αποφάσεις της CEC», υποστήριξε ο Tabaković.

Προσέθεσε ότι η ΚΕΚ απέρριψε 800 από τις 1.600 ψήφους στις εκλογές του Νοεμβρίου 2020 από Βόσνιους στο εξωτερικό, διότι είχαν φτάσει πολύ αργά. Ωστόσο, το πρόβλημα ήταν ότι τα ψηφοδέλτια δεν έφτασαν εγκαίρως στους Βόσνιους πολίτες στο εξωτερικό, εξήγησε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιστολική ψηφοφορία πρέπει επίσης να επαναληφθεί, εξήγησε.

«Τα ψηφοδέλτια δεν έφτασαν εγκαίρως με μερική ευθύνη της ΚΕΚ και των λαθών της, δεδομένου πως καθυστέρησαν να στείλουν το υλικό. Η προθεσμία τους ήταν 45 ημέρες πριν από τις εκλογές. Η πρώτη παρτίδα καθυστέρησε πέντε ημέρες, η δεύτερη 20, η τρίτη 35 ημέρες. Θα έπρεπε να είχαν στείλει όλα τα ψηφοδέλτια την 1η Οκτωβρίου,» είπε.

Ο Tabaković τόνισε ότι αυτές οι 800 ψήφοι θα μπορούσαν να είχαν καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας Σέρπσκα Radovan Višković δήλωσε την Τρίτη ότι δεν πιστεύει ότι ο συνασπισμός θα μποϊκοτάρει πραγματικά τις επαναληπτικές επαναλαμβανόμενες εκλογές σε αυτήν την πόλη.

«Φοβάμαι ότι αυτό είναι ένα νέο τέχνασμα για να κοιμίσει τα Σερβικά κόμματα,» δήλωσε ο Višković, υποθέτοντας ότι ο ενδότερος στόχος θα μπορούσε να είναι ο βοσνιακός συνασπισμός να καλέσει ξαφνικά τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν κάποια στιγμή προκειμένου να επιτύχουν μια νίκη.

«Εμείς (οι Σέρβοι) θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα ψήφου μας. Καλώ για άλλη μια φορά όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες στις 21 του μηνός. Δεν θα αντιδράσουμε και πολύ στο φερόμενο μποϊκοτάζ τους, σαν να μην συμβαίνει καθόλου,» είπε, υποστηρίζοντας ότι ο συνασπισμός συνειδητοποίησε ότι είχε πρόβλημα όταν η ΚΕΚ δεν αποφάσισε να επαναλάβει τις εκλογές με ψηφοφόρους στο εξωτερικό.

Αυτό εμπόδισε τον συνασπισμό να μηχανορραφήσει εκλογικές απάτες, τόνισε. /ibna