Κροατία: Grlić Radman και Korčok συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία και μελλοντικά σχέδια

Κροατία: Grlić Radman και Korčok συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία και μελλοντικά σχέδια

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Gordan Grlić Radman δέχτηκε τη Δευτέρα τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σλοβακίας Ivan Korčok σε επίσκεψη εργασίας.

«Η Κροατία και η Σλοβακία απολαμβάνουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις ριζωμένες σε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά, ιστορική εμπειρία και κοινές ευρωπαϊκές αξίες,» δήλωσε ο Grlić Radman, ευχαριστώντας τη Σλοβακία για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέσχεσε αμέσως μετά τους σεισμούς που έπληξαν την Κροατία τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο, χαρακτηρίζοντάς την ως χειρονομία συμπόνιας και αλληλεγγύης που αντανακλά τις φιλικές και εταιρικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Χαίρομαι που η Σλοβακία μπορούσε να βοηθήσει την Κροατία. Αποτελεί μια ακόμη απόδειξη για το πόσο κοντά είναι τα έθνη μας και πόσο θέλουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολους καιρούς,» δήλωσε ο Korčok, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τα θύματα και τις υλικές ζημιές που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο της Κροατίας σε δελτίο τύπου, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα ευρωπαϊκά θέματα, ιδίως τη συνεργασία με την ομάδα Visegrád και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών, καθώς και τη στήριξη της Σλοβακίας για την ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν, την Ευρωζώνη και τον ΟΟΣΑ. Πραγματοποίησαν επίσης απολογισμό της κατάστασης γύρω από την πανδημία, τονίζοντας ότι η επικείμενη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτελεί ευκαιρία για συζήτηση της επιδημιολογικής κατάστασης και του συντονισμού των αποκρίσεων. «Πρέπει να σεβαστούμε τη συμφωνία για την από κοινού προμήθεια εμβολίων. Η ομαλή διανομή παραμένει προτεραιότητα,» τόνισε ο Grlić Radman.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη νέα μεθοδολογία ένταξης. Ο Grlić Radman υπογράμμισε την ελπίδα ότι το Συμβούλιο της ΕΕ θα καταλήξει σε συναίνεση για τα διαπραγματευτικά πλαίσια για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα την έκθεση για την εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας για το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, προκειμένου να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στη διεύρυνση της ΕΕ. Ο Korčok συμφώνησε ότι ήταν σημαντικό να συνεχιστεί η διεύρυνση, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό θα ήταν ένα από τα θέματα της προσεχούς συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Grlić Radman χαιρέτισε την επανέναρξη του τουριστικού σιδηροδρόμου Πράγα-Μπρνο-Μπρατισλάβα-Ριέκα-Σπλιτ. «Θα ενισχύσει τη σύνδεση μεταξύ των χωρών μας και θα διευκολύνει την άφιξη Σλοβάκων και άλλων τουριστών από την Κεντρική Ευρώπη στην Αδριατική,» δήλωσε.

Ο Korčok τόνισε ότι η Σλοβακία εκτίμησε τις προσπάθειες της Κροατίας να δημιουργήσει συνθήκες για τις ασφαλείς διακοπές των Σλοβάκων τουριστών στην Αδριατική κατά την προσεχή περίοδο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η σεζόν θα εκτυλιχθεί με αμοιβαία ικανοποίηση. /ibna