Σλοβενία: Η κυβέρνηση Janša επιβίωσε από την πρόταση μομφής

Σλοβενία: Η κυβέρνηση Janša επιβίωσε από την πρόταση μομφής

Η κυβέρνηση του Janez Janša επέζησε της ψήφου μη εμπιστοσύνης αφού μόνο 40 βουλευτές, έξι λιγότεροι από το κατώτατο όριο, ψήφισαν υπέρ σε μυστική ψηφοφορία τη Δευτέρα. Υπήρξαν επτά ψήφοι κατά και έξι άκυρα ψηφοδέλτια, ενώ η πλειοψηφία των βουλευτών του συνασπισμού απείχε.

Η πρόταση κατατέθηκε από πέντε κεντροαριστερά κόμματα της αντιπολίτευσης που όρισαν τον αρχηγό του Κόμματος Συνταξιούχων (DeSUS) Karl Erjavec για πρωθυπουργό.

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, ο Erjavec είπε ότι απομένει πλέον λίγο περισσότερος από ένα χρόνος μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές, όπου οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν αν αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει καλή δουλειά. «Αν όχι νωρίτερα, θα έρθει η ώρα της αλήθειας όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες γενικές εκλογές.»

Τόνισε ότι οι άνθρωποι ήταν δυσαρεστημένοι με τους περιορισμούς του κορωνοϊού και την αποτυχία των μελών του υπουργικού συμβουλίου να τηρήσουν τους κανόνες που είχαν θεσπίσει οι ίδιοι.

Ενώ η ψηφοφορία ήταν μυστική και είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς πώς ψήφισαν επιμέρους οι βουλευτές, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υποδεικνύει ότι μόνο ένας βουλευτής του DeSUS υποστήριξε την πρόταση, αντικατοπτρίζοντας μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ της ηγεσίας του κόμματος και της ομάδας στελεχών του.

Ο Erjavec είπε ότι το DeSUS θα παραμείνει στην αντιπολίτευση και ότι τώρα θα εργαστεί για την ενοποίηση του κόμματος. Ανέφερε ότι εάν κάποιοι βουλευτές του DeSUS αποφάσισαν να συμμαχήσουν με τον συνασπισμό υπογράφοντας μια ειδική συμφωνία συνεργασίας, θα παραμείνουν βουλευτές μόνο για όσο διάστημα διαρκεί η τρέχουσα θητεία τους.

Ο Janša σχολίασε στο Twitter ότι η Εθνοσυνέλευση ολοκλήρωσε τελικά τον καταμερισμό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ούτε καν όλα τα μέλη του Συνταγματικής Αψίδας Συνασπισμού (KUL) ήταν υπέρ της πρότασης.

Οι εταίροι του συνασπισμού του τόνισαν ότι ήρθε η ώρα να συνεχίσουν να εργάζονται έχοντας ξοδέψει άσκοπα ενέργεια σε αυτήν την πρόταση.

Ο ηγέτης του κόμματος Σύγχρονου Κέντρου (SMC) Zdravko Počivalšek έγραψε στο Twitter: «Τώρα θα μπορούσαμε τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τις σοβαρές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Ας αφήσουμε πίσω μας τυχόν εμπάθειες και να θέσουμε τα θεμέλια για μια διαφορετική πολιτική.»

Ο ηγέτης της Νέας Σλοβενίας (NSi) Matej Tonin δήλωσε ότι το αποτέλεσμα κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση ήταν ισχυρή. «Η δουλειά μας στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, στην παροχή προσβάσιμης υγειονομικής περίθαλψης σε όλους και στην ενίσχυση της οικονομίας.» /ibna