Σερβία: Παυλόπουλο και Χριστοδουλίδη παρασημοφόρησε ο Vučić

Σερβία: Παυλόπουλο και Χριστοδουλίδη παρασημοφόρησε ο Vučić

Την 217η επέτειο από την πρώτη εξέγερση των Σέρβων κατά του Οθωμανικού ζυγού το 1804, γιόρτασαν οι Σέρβοι, με τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić να απονέμει το παράσημο του Τάγματος της Δημοκρατίας της Σερβίας σε 164 προσωπικότητες θεσμούς και ενώσεις.

Το παράσημο που αποτελεί την ύψιστη τιμητική διάκριση του Σερβικού κράτους και απονέμεται σε αρχηγούς ξένων κρατών και αξιωματούχους ξένων κυβερνήσεων, απονεμήθηκε μεταξύ άλλων στον τέως Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και στον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για την προσφορά τους στην ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου με την Σερβία. Τα παράσημα θα αποδοθούν τόσο στον Προκόπη Παυλόπουλο όσο και στον Νίκο Χριστοδουλίδη όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο Σέρβος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια της τελετής του εορτασμού της Sretenje, χαρακτήρισε την ημέρα αυτή «την πιο σημαντική ημερομηνία στο ιστορικό, πολιτικό και θρησκευτικό ημερολόγιο της όμορφης Σερβίας».

Ο Aleksandar Vučić, έκανε αναφορά στον επαναστάτη ηγέτη Karadjordj Petrovic που την μέρα αυτή ξεκίνησε την εξέγερση εναντίων των Τούρκων, αλλά και στον πρίγκιπα Miloš Obrenović και τον Dimitrije Davidović που την ίδια μέρα υιοθετήθηκε ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο και διαχρονικό Σύνταγμα, που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του.

«Πρόκειται για τους εορτασμούς όλων εκείνων που αγαπούν και ζουν για τη Σερβία τους», σημείωσε ο Σέρβος Πρόεδρος, στέλνοντας μήνυμα στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία Σρεπσκα όπου οι Σέρβοι πολίτες εορτάζουν κι αυτοί.

«Ευχαριστώ τους ήρωες της εποχής μας, που έδωσαν πολλά στη Σερβία και έζησαν όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για εμάς. Το να δώσει στη Σερβία χωρίς να ζητήσει τίποτα σε αντάλλαγμα, να ενσωματώσει το έργο κάποιου στο όνομά της, να θυσιάσει γι’ αυτήν, είναι το μεγαλύτερο που μπορεί να κάνει κάποιος στη ζωή και γι’ αυτό η Σερβία ανταποκρίνεται με ευγνωμοσύνη και τη μεγαλύτερη αναγνώριση που μπορεί να δώσει. Τα ονόματά τους θα είναι γραμμένα στο αιώνιο βιβλίο της τιμής, του θάρρους και του επαίνου», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić στους τιμώμενους./ibna