Σλοβενία: Διαβούλευση του Κοινοβουλίου για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Janza

Σλοβενία: Διαβούλευση του Κοινοβουλίου για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Janza

Οι Σλοβένοι βουλευτές πραγματοποίησαν τη Δευτέρα διάσκεψη για να ψηφίσουν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Janez Janša. Αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Janša για κακοδιαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, την κατάργηση της ελευθερίας του λόγου και άλλα παραπτώματα που διέπουν τη σλοβενική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησαν τον Janša ότι εκμεταλλεύτηκε την πανδημία του κορωνοϊού για να μετατρέψει τη χώρα σε «αυταρχική δημοκρατία».

Η αντιπολίτευση ενέκρινε τον Karl Erjavec ως νέο (πιθανό) υποψήφιο πρωθυπουργό, αρχηγό του κόμματος συνταξιούχων (DESUS) που εγκατέλειψε τον κυβερνόντα συνασπισμό λίγο πριν την ιδέα για πρόταση μομφής. Το DESUS συμμετείχε στην κυβέρνηση με λίγους υπουργούς που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους.

Η πρώτη απόπειρα ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο απέτυχε όταν αρκετοί βουλευτές βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και έτσι δεν ήταν σε θέση να παρευρεθούν στη σύνοδο. Ωστόσο, η συμμετοχή τους ήταν καθοριστική για την επιτυχία της αντιπολίτευσης στο εγχείρημά της της να απομακρύνει τη Janša.

“Είστε εδώ για να επιλέξετε ανάμεσα σε μια αυταρχική δημοκρατία και μια κανονική, συνταγματική και δημοκρατική Σλοβενία,” δήλωσε ο Karl Erjavec, αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος DESUS, στους νομοθέτες στην αρχή της συζήτησης.

Ο Janša απάντησε ότι η αντιπολίτευση σπαταλά το χρόνο και τα χρήματα των φορολογουμένων, προσθέτοντας ότι δεν είναι καλό να συζητάνε για την πρόταση εν μέσω μιας κρίσης δημόσιας υγείας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, λίγοι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού ρώτησαν γιατί ο Erjavec ήταν υποψήφιος για επόμενος πρωθυπουργός, αν και είχε κερδίσει λιγότερες από 400 ψήφους στην εκλογική του περιφέρεια.

Για να πετύχει, η αντιπολίτευση πρέπει να συγκεντρώσει 46 βουλευτές στο πλευρό της, μια μάλλον απαιτητική πρόκληση. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν νωρίτερα ότι μπορούν να βασίζονται στις ψήφους του μικρού Σλοβενικού Εθνικού Κόμματος και των εκπροσώπων των μειονοτήτων.

Δεδομένου ότι η ψηφοφορία είναι μυστική, η αντιπολίτευση ελπίζει ότι ορισμένοι βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού θα αλλάξουν γνώμη και θα υποστηρίξουν την ιδέα τους.

Η ψηφοφορία επί της πρότασης αναμένεται αργά τη Δευτέρα. /ibna