Β-Ε: Νέα καντίνα στο στρατόπεδο Lipa για τους μετανάστες από την Caritas

Β-Ε: Νέα καντίνα στο στρατόπεδο Lipa για τους μετανάστες από την Caritas

Η καθολική φιλανθρωπική φιλανθρωπική οργάνωση Caritas Ambrosiana με έδρα το Μιλάνο ανακοίνωσε ότι οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στα Lipa, στη βορειοδυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για την ανέγερση μιας νέας καντίνας για τους μετανάστες στην περιοχή.

Η καντίνα κατασκευάζεται χάρη στην πρωτοβουλία συγκέντρωσης χρημάτων που προώθησε ο οργανισμός στην Ιταλία.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις τοπικές αρχές, η νέα δομή που χρηματοδοτείται από πολλούς Ιταλούς δωρητές στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στην περιοχή.

Η καντίνα θα δημιουργηθεί σε θερμαινόμενη εφελκυστική δομή που μπορεί να φιλοξενήσει έως 600 άτομα. Οι χειριστές του Ερυθρού Σταυρού στο Bihać θα διανέμουν δύο γεύματα την ημέρα: μεσημεριανό και βραδινό. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, το κτίριο θα παραμένει ανοιχτό για να προσφέρει στους μετανάστες ένα ζεστό μέρος διαμονής.

Ο διευθυντής της Caritas Ambrosiana, Luciano Gualzetti, ευχαρίστησε τους δωρητές για την υποστήριξη της κατασκευής της εγκατάστασης.

“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πολλούς δωρητές που υποστήριξαν αυτήν τη βασική πρωτοβουλία σε μια τόσο δραματική στιγμήγια αυτούς τους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν στο δάσος από μια σειρά αιτιών που συνδέονται με την καταστροφική κατάσταση στη βαλκανική οδό και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ τοπικών και εθνικών αρχών,” δήλωσε.

Οι  εργασίες ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, χάρη στη συμφωνία που υπέγραψαν οι τοπικές αρχές, όπως μεταδίδει το ANSA.

Η πρωτοβουλία διοργανώθηκε από την Caritas Ambrosiana, την Caritas Italiana και την IPSIA (το Ινστιτούτο για την Προώθηση Ειρήνης και την Καινοτομία) για μετανάστες στην περιοχή των Lipa.

Η Caritas παρέσχεσε επίσης βοήθεια στην αρχή της έκτακτης ανάγκης, όταν εκατοντάδες μετανάστες έμειναν άστεγοι σε παγωμένες θερμοκρασίες μετά από πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα προσωρινό στρατόπεδο έκτακτης ανάγκης στη βορειοδυτική Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 23 Δεκεμβρίου.

Οι θερμοκρασίες στην περιοχή συχνά πέφτουν υπό το μηδέν με συχνές χιονοπτώσεις, υπογραμμίζει η Caritas σε δήλωση.

Μόνο ένα μέρος των 900 προσφύγων και μεταναστών που ζούσαν στο στρατόπεδο Lipa βρήκαν καταφύγιο στις νέες σκηνές που ανεγέρθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Β-Ε.

Εκατοντάδες άλλοι ζουν σε προσωρινά καταλύματα από τότε που η πυρκαγιά κατέστρεψε το προσωρινό στρατόπεδο. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι καταστροφικές, χωρίς τρεχούμενο νερό και με λίγα χημικά μπάνια, τονίζει η φιλανθρωπική οργάνωση.

Πολλές περιπτώσεις ψωρίασης αναφέρονται καθημερινά, καθώς και υποθερμία και ασθένειες που προκαλούνται από έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες. /ibna