Κροατία: Προσγειωμένοι οι επιχειρηματίες παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της ΕΕ

Κροατία: Προσγειωμένοι οι επιχειρηματίες παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της πριν από λίγες μέρες, καθορισμένες σε μεγάλο βαθμό από το αποτύπωμα που άφησε ο COVID-19 στις οικονομίες των επιμέρους κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Όσον αφορά την Κροατική Οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε κάπως τις εκτιμήσεις της για μείωση του ΑΕΠ καθόλη τη διάρκεια του 2020 σε σύγκριση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις, και πιστεύει τώρα ότι αυτή θα ανέλθει στο 8,9%.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ βλέπει ανάπτυξη 5,3% για φέτος, η οποία θέτει την Κροατία και τις προβλέψεις -τουλάχιστον τις τελευταίες- για αύξηση της Κροατικής οικονομίας  στην ομάδα χωρών με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic μοιράστηκε την ίδια αισιοδοξία στις δημόσιες δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλοι όπως η Κροατική Ένωση Εργοδοτών (HUP) προειδοποίησαν ότι προτιμούν να εμμείνουν στον ρεαλισμό στον οποίο βρίσκεται η κροατική οικονομία αυτή τη στιγμή. Σύμφωνα με την Ένωση, οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. «Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις μας είναι λιγότερο αισιόδοξες από αυτές που εκδίδει η ΕΕ,»» σχολίασε σύντομα η HUP.

Όπως ανακοίνωσε η EΕ, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να παραμένουν υψηλοί σε αυτήν την απρόβλεπτη κατάσταση, καθώς ο αγώνας για τη διανομή εμβολίων κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται, αν και εξακολουθεί να φαίνεται ότι οι προβλέψεις τους είναι κάπως πιο ισορροπημένες σε σχέση με τους φθινοπωρινούς μήνες ενός μάλλον τραγικού 2020. Η κύρια απειλή παραμένει η πανδημία, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει την ένταση της οικονομικής ανάκαμψης όχι μόνο της Κροατίας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

«Μετά από έντονη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2020, η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε ξανά το 4ο τρίμηνο, αφού το δεύτερο κύμα της πανδημίας οδήγησε στην εκ νέου καθιέρωση μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσής της. Καθώς τα μέτρα αυτά παραμένουν σε ισχύ, οι οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2021, αλλά θα σημειώσουν επίσης αύξηση την άνοιξη και, λόγω του αυξανόμενου κατακερματισμού του πληθυσμού και της σταδιακής χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, θα κερδίσουν μεγαλύτερη δυναμική κατά τη θερινή περίοδο.

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας παραμένουν άνισες μεταξύ των χωρών της περιοχής και προβλέπεται ότι η ταχύτητα ανάκαμψης θα διαφέρει σημαντικά από κράτος μέλος σε κράτος μέλος,» σημειώνεται στην έκθεση των χειμερινών προβλέψεων. /ibna