Κοσσυφοπέδιο: Κοινή δήλωση Borrell-Várhelyi για τις πρόωρες εκλογές

Κοσσυφοπέδιο: Κοινή δήλωση Borrell-Várhelyi για τις πρόωρες εκλογές

Σε κοινή δήλωση προέβησαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της ΕΕ Josep Borrell και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Olivér Várhelyi σχετικά με τις πρόωρες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, στις 14 Φεβρουαρίου, οι πολίτες στο Κοσσυφοπέδιο ψήφισαν στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές. Εν αναμονή της πιστοποίησης των τελικών αποτελεσμάτων, προσβλέπουμε στη δημιουργία της νέας Συνέλευσης και της κυβέρνησης, καθώς και στην εκλογή νέου Προέδρου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει μια αποστολή εμπειρογνωμόνων για τις εκλογές (ΕΕΜ) η οποία θα παραμείνει στο Κοσσυφοπέδιο για να παρακολουθήσει και τις μετεκλογικές διαδικασίες και να εκδώσει συστάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές, προκειμένου να υποστηρίξει το Κοσσυφοπέδιο στην επίτευξη απτής προόδου στην ευρωπαϊκή του πορεία. Αυτό θα απαιτήσει από το Κοσσυφοπέδιο να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, καθοδηγούμενο από τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης και την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μεταρρυθμίσεων, καθώς και για την περιφερειακή συνεργασία. Η ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσυφοπεδίου περνά επίσης από τη συνολική εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία και η ΕΕ αναμένει από τις νέες αρχές στην Πρίστινα να συμμετάσχουν εποικοδομητικά με σκοπό τη συνέχιση των συνεδριάσεων του διαλόγου που διευκολύνεται από την ΕΕ και να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία μπροστά τους να φτάσουν μια ολοκληρωμένη συμφωνία./ibna