Β-Ε: Ξεκινά επιτέλους ο εμβολιασμός κατά του COVID-19

Β-Ε: Ξεκινά επιτέλους ο εμβολιασμός κατά του COVID-19

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V ξεκίνησε σήμερα στο Πανεπιστημιακό Κλινικό Κέντρο της Δημοκρατίας Srpska.

Ο γενικός διευθυντής του UCC RS, Vlado Đajić, έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου ακολουθούμενος από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της RS Branislav Zeljković, ενώ οι υπάλληλοι στα τμήματα COVID-19 του ιδρύματος εμβολιάστηκαν στη συνέχεια.

«Στόχος μας είναι να λάβουν άλλα νοσοκομεία μια ορισμένη ποσότητα εμβολίων την επόμενη εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας,» δήλωσε νωρίτερα ο Zeljković.

Τα πρώτα εμβόλια έφτασαν στη Δημοκρατία Σέρπσκα την 1η Φεβρουαρίου: περίπου 2.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου εν αναμονή της διευθέτησης όλων των νομικών εκκρεμοτήτων για τη διανομή στον τομέα της υγείας σε αυτήν την οντότητα της Β-Ε. Η Ομοσπονδία της Β-Ε περιμένει ακόμη την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει έλεος και να αποστείλει ορισμένες ποσότητες του εμβολίου στη Β-Ε.

Σε επίπεδο πολιτείας και οντότητας, η Β-Ε ξεκίνησε δραστηριότητες για την προμήθεια εμβολίων πριν από λίγους μήνες, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει καταφθάσει στη χώρα. Μη επιθυμώντας να περιμένουν την παράδοση των εμβολίων μέσω του μηχανισμού COVAX, οι αρχές της Δημοκρατίας Σέρπσκα αναζήτησαν μια εναλλακτική πηγή εμβολίων και τη βρήκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Έχει ανακοινωθεί η άφιξη μιας άλλης, μεγαλύτερης δόσης ρωσικών εμβολίων, παράλληλα με το κινεζικό εμβόλιο. Παραγγέλθηκαν άλλες 400.000 δόσεις για 200.000 άτομα μέσω του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, οι μισές από τις οποίες αναμένονται το δεύτερο μισό του μήνα και οι άλλες μισές τον Μάρτιο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας από τη Δημοκρατία Σέρπσκα θα τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης στη Σερβία και θα διασχίσουν τα σύνορα με οργανωμένο τρόπο για να εμβολιαστούν, πιθανότατα στο Βελιγράδι. /ibna