Μαυροβούνιο: Επικοινωνία Krivokapić με την Angela Merkel

Μαυροβούνιο: Επικοινωνία Krivokapić με την Angela Merkel

Η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος του Μαυροβουνίου στο δρόμο του προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel σε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής τους συζήτησης, οι συνομιλητές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνεχή πρόοδο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης του Μαυροβουνίου και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Krivokapić και Merkel συζήτησαν διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, τη διαδικασία ένταξης του Μαυροβουνίου στην ΕΕ και τις μεταρρυθμίσεις που εφήρμοσε η κυβέρνηση στην πορεία.

«Η Merkel χαιρέτισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για περιφερειακή συνεργασία και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος του Μαυροβουνίου στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, για την οποία ο Krivokapić εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη,» σημειώνει η δήλωση.

Ο Krivokapić ευχαρίστησε επίσης τη Merkel για την υποστήριξη της Γερμανίας στην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ιδίως εκείνες που θα συμβάλουν στο κράτος δικαίου, καθώς και την υποστήριξη στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Τόνισε ότι η συνεργασία με τη Γερμανία αντιπροσωπεύει έναν καλό τρόπο και κίνητρο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην κοινωνία του Μαυροβουνίου, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ένταξη στην ΕΕ, αλλά εξίσου απαραίτητες για το ίδιο το Μαυροβούνιο.

«Οι Merkel και Merkel συζήτησαν επίσης τις συνέπειες που προκλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19,» προσθέτει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, η δήλωση δεν διευκρινίζει εάν η Merkel και ο Merkel συζήτησαν τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Αυτές οι τροποποιήσεις του νόμου, σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ, δεν αναμένεται να αντηχήσουν ευχάριστα στα αφτιά των διεθνών οργανισμών.

«Οποιαδήποτε απόπειρα αντικατάστασης των μηχανισμών που συμφωνήθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο σχετικά με τη δικαιοσύνη και τη δίωξη με κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει το Μαυροβούνιο πίσω σε μια εποχή όταν λάμβανε πολύ πιο επικριτικές εκθέσεις από τις Βρυξέλλες δεν θα γίνει αποδεκτό από την ΕΕ,» εξηγεί ο Tonino Picula, εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μαυροβούνιο.

Η νέα κυβέρνηση, προσθέτει, έχει το δικαίωμα στις αποφάσεις της, αλλά θα είναι υπό τον έλεγχο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. /ibna