Κροατία: Το ΥπΕΞ απορρίπτει διπλωματικό σημείωμα της Β-Ε για την ΑΟΖ

Κροατία: Το ΥπΕΞ απορρίπτει διπλωματικό σημείωμα της Β-Ε για την ΑΟΖ

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας απέρριψε ως αβάσιμο το διπλωματικό σημείωμα του Υπουργείου Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με την ανακοίνωση της κήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο τμήμα της Κροατίας στην Αδριατική Θάλασσα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Β-Ε Bisera Turković απέστειλε στα τέλη Ιανουαρίου την επιστολή μετά την ανακοίνωση ότι η Κροατία θα κηρύξει ΑΟΖ, δηλώνοντας ότι διακυβεύονται τα δικαιώματα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ιδίως το δικαίωμά της για πρόσβαση στην ανοικτή θάλασσα.

Στην απάντησή του στο Σεράγεβο, το Υπουργείο της Κροατίας τόνισε ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για μια τέτοια αντίδραση, καθώς δεν μπορούσαν να εντοπιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε αυτήν την περίπτωση, ισχυρισμός με τον οποίο συμφώνησαν ανώτεροι αξιωματούχοι της Β-Ε, όπως ο σημερινός Πρόεδρος της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik.

Τον Δεκέμβριο του 2020, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Gordan Grlic-Radman ενημέρωσε άμεσα την υπουργό Turković για όλα τα σχέδια για την κήρυξη της ΑΟΖ. Ο Πρέσβης της Κροατίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Ivan Sabolic ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Β-Ε, ενώ ο Dodik δήλωσε αργότερα ότι η κήρυξη ΑΟΖ δεν αμφισβητεί τα δικαιώματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

«Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι τα δικαιώματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δεν παραβιάστηκαν κατά τη διαδικασία της Κροατίας να κηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη και ότι η χώρα ενεργεί νόμιμα από αυτή την άποψη. Για να ταξιδέψουμε από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην ανοικτή θάλασσα, δηλαδή τα διεθνή ύδατα, πρέπει να περάσουμε τα χωρικά ύδατα της Κροατίας και αυτό καθίσταται σαφές σε όποιον κοιτάζει έναν χάρτη, εκτός από την Turković,» δήλωσε ο Dodik σε προηγούμενο σχόλιο για το σημείωμα που στάλθηκε από το Σεράγεβο στο Ζάγκρεμπ στις 27 Ιανουαρίου.

Με βάση αυτά τα γεγονότα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας ενημέρωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Β-Ε ότι δεν μπορούσε να δεχτεί το σημείωμά του ως νόμιμη και επίσημη θέση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης σχετικά με αυτό το θέμα.

Η κήρυξη της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κροατίας θα τεθεί σε ισχύ στις 13 Φεβρουαρίου, με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας να υπογραμμίζει ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς η Οικολογική και Αλιευτική Ζώνη της Κροατίας (ZERP) έχει εφαρμοστεί από το 2003. Η ZERP θα μετατραπεί τώρα σε ΑΟΖ.

Το Υπουργείο υπενθύμισε ότι, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Κροατία είχε παράσχει απρόσκοπτη πρόσβαση από και προς τις ακτές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στη ZERP. /ibna