Σλοβενία: Μείωση των περιορισμών καθώς η χώρα υποχωρεί στην «πορτοκαλί» ζώνη

Σλοβενία: Μείωση των περιορισμών καθώς η χώρα υποχωρεί στην «πορτοκαλί» ζώνη

Η Σλοβενία ​​έχει υποχωρήσει στη ζώνη του «πορτοκαλί», γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων ασθενών έχει μειωθεί, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να μειώσει τους περιορισμούς. Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται ξανά σε όλη τη χώρα και τα δημοτικά σχολεία θα ανοίξουν ξανά πλήρως τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων μέτρων.

Η απόφαση ελήφθη καθώς ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των καθημερινών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε ελαφρώς στα 837 την Πέμπτη, ωστόσο παρέμεινε αρκετά κάτω από το όριο των 1.000 που απαιτείται για τη μετάβαση στην πορτοκαλί ζώνη, την τρίτη υψηλότερη ζώνη και δύο επίπεδα πάνω από το πράσινο όπου επιτρέπεται η άρση όλων των περιορισμών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει τη δια-δημοτική και δια-περιφερειακή απαγόρευση μετακίνησης, η οποία παρέμεινε σε ισχύ για μήνες. Ωστόσο, η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 16:00 θα παραμείνει σε ισχύ και θα καταργηθεί μόλις η χώρα φτάσει στην «κίτρινη» ζώνη, σύμφωνα με τη στρατηγική χαλάρωσης της κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Aleš Hojs.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να αυξήσει το όριο συναθροίσεων από έξι σε δέκα άτομα.

Η Σλοβενία ​​θα άρει τη λειτουργία ειδικά καθορισμένων σημείων ελέγχου στα εσωτερικά σύνορα Σένγκεν το Σάββατο, καθώς η διέλευση θα είναι δυνατή μέσω όλων των συνοριακών σημείων. Επιπλέον, όσοι έχουν αναρρώσει από COVID-19 ή που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου θα μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς υποχρεωτική καραντίνα ή την υποχρεωτική παρουσίαση αρνητικού τεστ κορωνοϊού, δήλωσε ο Hojs.

Όλοι οι μαθητές του δημοτικού και οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα επιστρέψουν στο σχολείο μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες. Στη Δυτική Σλοβενία ​​τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά τη Δευτέρα, ενώ το ανατολικό τμήμα της χώρας διανύει χειμερινές διακοπές και θα ξεκινήσει το σχολείο μια εβδομάδα αργότερα, όταν το δυτικό μισό θα ξεκινήσει την περίοδο διακοπών.

Επίσης τη Δευτέρα, όλα τα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά χωρίς περιορισμούς, καθώς και μια σειρά από υπηρεσίες που λειτουργούν σε επιφάνεια μικρότερη από 400 τετραγωνικά μέτρα. Ο τελευταίος όρος δεν ισχύει για τα καταστήματα επισκευής αυτοκινήτων, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του υπουργείου Οικονομίας Ajda Cuderman μετά την κυβερνητική σύνοδο.

Ο περιορισμός ενός πελάτη ανά 30 τετραγωνικά μέτρα θα παραμείνει σε ισχύ σε κλειστούς χώρους, ενώ ένας πελάτης θα επιτρέπεται ανά 10 τετραγωνικά μέτρα σε υπαίθριες αγορές. /ibna