Νέα αεροπορικά δρομολόγια πάνω από το Κοσσυφοπέδιο με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ

Νέα αεροπορικά δρομολόγια πάνω από το Κοσσυφοπέδιο με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ

Οι πολιτικές αεροπορικές εταιρείες μπορούν τώρα να χρησιμοποιούν νέες νοτιοδυτικές αεροπορικές διαδρομές στον χαμηλότερο εναέριο χώρο πάνω από το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα στην ομαλοποίηση του χαμηλότερου εναέριου χώρου πάνω από το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο πραγματώθηκε με την υποστήριξη μέσω της διαδικασίας Ομαλοποίησης της Βαλκανικής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ.

«Θα συμβάλει στη σημαντική βελτίωση της δρομολόγησης της πολιτικής εναέριας κυκλοφορίας προς και από το αεροδρόμιο της Πρίστινα με πολλαπλά οφέλη, όπως ταχύτερα ταξίδια, χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων και μειωμένη ρύπανση,» αναφέρει το ΝΑΤΟ σε δελτίο τύπου.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τη διαδικασία ομαλοποίησης της χρήσης του εναέριου χώρου πάνω από το Κοσσυφοπέδιο από το 1999, ηγούμενο των Συναντήσεων των Κανονισμών Αεροπορίας των Βαλκανίων. Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν τακτικά εκπρόσωποι των συμμαχικών χωρών, των αρχών αεροναυτιλίας, των εθνικών στρατιωτικών αρχών και των σχετικών διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας και του EUROCONTROL.

Το 2014, ο ανώτερος εναέριος χώρος πάνω από το Κοσσυφοπέδιο άνοιξε ξανά. Αυτό κατέστη εφικτό χάρη στις συνεισφορές της Ουγγαρίας και το ρόλο που διαδραμάτισε ο Πάροχος Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας (HUNGAROCONTROL), ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη να ελέγχει πτήσεις άνω των 21.000 ποδιών. Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ διευκόλυνε μέσω των Συναντήσεων Κανονιστικής Αεροπορίας των Βαλκανίων την επισημοποίηση της συμφωνίας-πλαισίου μεταξύ της KFOR και της Ισλανδίας. Ο Οργανισμός Ασφάλειας των Μεταφορών της Ισλανδίας (ICETRA) ενεργεί τώρα ως Λειτουργία Παρακολούθησης της Ασφάλειας προς υποστήριξη του Διοικητή της KFOR, ο οποίος διατηρεί την κύρια αρχή για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από το Κοσσυφοπέδιο. Επίσης, εκτελεί τον έλεγχο όλων των τεχνικών λύσεων που επιτρέπουν τη δημιουργία νέων απευθείας δρομολογίων, στον κάτω εναέριο χώρο, μεταξύ της Πρίστινας και άλλων πόλεων.

Μέσω της συνεισφοράς της Ισλανδικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών, έχουν επίσης υπογραφεί τεχνικές συμφωνίες μεταξύ του Αλβανικού Παρόχου Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας (Albcontrol) και του Παρόχου Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας στην Πρίστινα (ASHNA), για τη δημιουργία νέων απευθείας δρομολογίων προς την Πρίστινα μέσω της Αλβανίας. Αυτό επιτρέπει μικρότερες διαδρομές για αεροπορικές εταιρείες που προέρχονται από το Βορρά, με οφέλη χρόνου και εξοικονόμησης καυσίμων και χαμηλότερη ατμοσφαιρική ρύπανση. /ibna