Σλοβενία: Δεύτερη απόπειρα απομάκρυνσης του Janša από την Αντιπολίτευση

Σλοβενία: Δεύτερη απόπειρα απομάκρυνσης του Janša από την Αντιπολίτευση

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Σλοβενίας υπέβαλαν για άλλη μια φορά πρόταση για εποικοδομητική ψήφο μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Janez Janša, αφού η πρώτη τους προσπάθεια «πάγωσε» λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των βουλευτών.

Σύμφωνα με την πρόταση της αντιπολίτευσης, ο αρχηγός του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS) Karl Erjavec παραμένει υποψήφιος για εντολοδόχος πρωθυπουργός.

Δέκα υπογραφές βουλευτών, με καθένα από τα αρχικά κόμματα να συνεισφέρουν δύο υπογραφές, υποστηρίζουν την πρόταση της Λίστας Marjan Šarec (LMŠ), των Σοσιαλδημοκρατών (SD), της Αριστεράς, του Κόμματος του Alenka Bratušek (SAB) και του DeSUS.

Παρουσιάζοντας την πρόταση μη εμπιστοσύνης, ο Erjavec δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι κύριες αντιρρήσεις κατά της κυβέρνησης αφορούσαν την υπονόμευση των συνταγματικών αρχών. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση προχωρούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις αρχές της διάκρισης των εξουσιών, της ελευθερίας του Τύπου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, μαζί με άλλες αξίες που καθιστούν τη Σλοβενία ​​μια συνταγματική δημοκρατία.

Ενάντια σε αυτά τα δόγματα, η κυβέρνηση, και ιδίως ο πρωθυπουργός Janez Janša, καταβάλλουν πολλές προσπάθειες για την υπονόμευση των θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, την αποδυνάμωση των ρυθμιστικών θεσμών και τη δημιουργία της λεγόμενης «δεύτερης δημοκρατίας.»

Σύμφωνα με τον Erjavec, αυτός είναι ο κύριος στόχος κατά του Δημοκρατικού Κόμματος (SDS). Αυτός θέτει τη Σλοβενία ​​στο δρόμο προς μια «αυταρχική δημοκρατία» στην οποία ο «μεγάλος ηγέτης» κατέχει τον κύριο ρόλο και το «κόμμα τον ακολουθεί χωρίς συμβιβασμούς». Ο πρόεδρος του DeSUS είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είχε αποτελεσματικές λύσεις για την καταπολέμηση της επιδημίας του COVID-19 και ότι τα μέτρα της περιόρισαν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, προκαλώντας σοβαρές κοινωνικές συνέπειες.

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εσωτερικό κανονισμό, η Εθνοσυνέλευση μπορεί να συνεδριάσει και να ψηφίσει επί της πρότασης από την Παρασκευή και το αργότερο στις 17 Φεβρουαρίου. Η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η Δευτέρα.

Η πρόταση έρχεται αφού τα πέντε κόμματα, που απαρτίζουν τον άτυπο Συνασπισμό Συνταγματικής Αψίδας (KUL), υπέβαλαν πρόταση για εποικοδομητική ψήφο μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν από λιγότερο από ένα μήνα με την υποστήριξη 42 υπογραφών από βουλευτές.

Η ψηφοφορία δεν ξεκίνησε ποτέ και ο Erjavec απέσυρε την πρόταση αφού η συμμετοχή και των 90 βουλευτών στη μυστική ψηφοφορία κρίθηκε αβέβαιη λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης εκείνη την περίοδο. /ibna