Μαυροβούνιο: Έτοιμος να παραιτηθεί ο Katnić υπό προϋποθέσεις

Μαυροβούνιο: Έτοιμος να παραιτηθεί ο Katnić υπό προϋποθέσεις

Ο γενικός εισαγγελέας του Μαυροβουνίου Milivoje Katnić ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί, εφόσον πληρωθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Όπως είπε, είναι έτοιμος να παραιτηθεί εάν οι υποβαλλόμενοι της πρωτοβουλίας για έγκριση των νόμων σχετικά με τη δίωξη αποποιηθούν των προτάσεών τους και δεσμευθούν να μην τις υποβάλουν ξανά μέχρι τη λήξη της εντολής της εν ενεργεία συνέλευσης.

Σε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης, ο Katnić σημειώνει ότι εξέφρασε την ετοιμότητά του και τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να παραιτηθεί στη μακράς διαρκείας σύνοδο της Ανώτατης Εισαγγελίας, κατά την οποία συζητήθηκαν οι ανακοινωμένες τροποποιήσεις στο Νόμο για την Εισαγγελία και το Νόμο για την Ειδική Εισαγγελία.

Είπε ότι είχε επίσημη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić την Τετάρτη.

«Με την ευκαιρία αυτή, με πληροφόρησε ότι, σε περίπτωση παραίτησης, οι βουλευτές των Δημοκρατικών και του Πολιτικού Κινήματος (GP) URA θα παραιτηθούν από την πρόταση τροποποίησης του νόμου για την εισαγγελία και του νόμου για την Ειδική Εισαγγελία,» είπε ο Katnić.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει συνταγματική βάση για την τροποποίηση αυτών των νόμων διότι, όπως είπε, οι νόμοι υφίστανται αλλαγές όταν είναι απαραίτητο.

«Ο στόχος αυτών των αλλαγών είναι η διάκριση του κύριου ειδικού εισαγγελέα και των υφιστάμενων ειδικών εισαγγελέων,» ισχυρίζεται ο Katnić.

Όπως είπε, αυτοί οι νόμοι δεν αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών και στην καλλιέργεια οργανωτικών και άλλων προϋποθέσεων για την εκτέλεση της εισαγγελικής λειτουργίας.

«Ο στόχος είναι μια αναμέτρηση με ‘ακατάλληλους’ εισαγγελείς, σε αντίθεση με τα συνταγματικά, νομικά και γενικά πολιτισμικά επιτεύγματα, καθώς και να επιτραπεί η άμεση συμμετοχή πολιτικών προσώπων και η επιρροή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στο έργο της οργάνωσης του εισαγγελέα,» εξήγησε ο Katnić.

Υπενθύμισε ότι οι ισχύοντες νόμοι έχουν περάσει όλες τις διαδικασίες και είναι εναρμονισμένοι με τα ανώτατα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ οι λύσεις τους είναι από τις καλύτερες νομικές λύσεις στη σημερινή Ευρώπη.

Ο Katnić είπε ότι, ανεξάρτητα από όλα αυτά, ήταν έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του Γενικού Ειδικού Εισαγγελέα, η οποία προβλέπει τη μη αποδοχή της θέσης του Ειδικού Εισαγγελέα στην Εισαγγελία την οποία, όπως είπε, δικαιούται από το νόμο, καθώς και τη μη υποβολή αιτήματος για οποιαδήποτε άλλη θέση σε κρατικούς φορείς.

«Η προϋπόθεση είναι ότι οι Πρόεδροι των Δημοκρατικών και του GP URA, Aleksa Bečić και Dritan Abazović αντίστοιχα, θα υπογράψουν γραπτή δήλωση και θα δεσμευτούν δημοσίως να μην καλέσουν –ή μετά από αίτημα κάποιου άλλου– τα κοινοβουλευτικά τους συλλόγια να θέσουν τους προαναφερθέντες νόμους στην κοινοβουλευτική διαδικασία όσο διαρκεί η εντολή αυτής της Συνέλευσης,» είπε.

Μια άλλη προϋπόθεση, είπε, είναι ότι ο Bečić και ο Abazović να δεσμευθούν να μην αλλάξουν το προσωπικό του Εισαγγελικού Συμβουλίου έως τη λήξη της εντολής τους, καθώς και το προσωπικό και την οργάνωση του Ειδικού Αστυνομικού Τμήματος και του Τομέα Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος.

«Αγαπητοί πολίτες του Μαυροβουνίου, το κάνω αυτό για να επιτύχω, με την ανεπιφύλακτη πεποίθησή μου, τον στόχο για τον οποίο αγωνίζομαι όλα αυτά τα χρόνια, και αυτός είναι να διατηρήσω τα καλύτερα κρατικά σώματα και τις καλύτερες μονάδες τους στη γραμμή του αγώνα ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά,» κατέληξε ο Katnić. /ibna