Κροατία: Μεγάλο ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο

Κροατία: Μεγάλο ενδιαφέρον για το ρωσικό εμβόλιο

Σύμφωνα με τα κροατικά μέσα ενημέρωσης, η ρωσική πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ απαντά δεκάδες κλήσεις και μηνύματα καθημερινά, μέσω τηλεφώνου ή e-mail, από Κροάτες πολίτες που ρωτούν πώς μπορούν να προμηθευτούν το ρωσικό εμβόλιο κατά του COVID-19.

Σύμφωνα με τη λίστα Večernji, οι πολίτες ρωτούν αν μπορούν να προσέλθουν και να εμβολιαστούν στην πρεσβεία ή εάν μπορούν να αγοράσουν το εμβόλιο εκεί. Ενδιαφέρον υπάρχει για το πού και πώς μπορούν να λάβουν το εμβόλιο, ενώ συχνές ερωτήσεις αφορούν τη δυνατότητα αγοράς εισιτηρίου για τη Ρωσία για να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο Sputnik V.

«Φυσικά θα θέλαμε να βοηθήσουμε, ωστόσο δεν πραγματοποιούμε εμβολιασμούς ούτε προμηθεύουμε εμβόλια. Η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κροατία, ως διπλωματική αποστολή, απαιτείται να απέχει από οποιαδήποτε διαδικασία προμήθειας, παράδοσης, διανομής και πώλησης εμβολίων. Δεν είναι επίσης δυνατό να ταξιδέψετε στη Ρωσία γιατί, αυτή τη στιγμή, εκεί εμβολιάζονται αποκλειστικά Ρώσοι πολίτες,» απάντησε η πρεσβεία.

Η εισαγωγή οποιωνδήποτε φαρμάκων στη Δημοκρατία της Κροατίας απαιτεί κατάλληλες άδειες από κρατικούς φορείς και αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτει η πρεσβεία. Όπως τόνισε, είναι έτοιμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εντείνουν τον διμερή διάλογο και να επιλύσουν το ζήτημα της παράδοσης του ρωσικού εμβολίου το συντομότερο δυνατό, υπό την προϋπόθεση ότι οι κροατικές αρχές αναλάβουν τέτοια πρωτοβουλία.

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα από την κροατική πλευρά σχετικά με την αγορά του ρωσικού εμβολίου,» λένε από την πρεσβεία.

Η πρεσβεία ισχυρίζεται ότι ακόμη και οι ίδιοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη. Δεν έχουν ταξιδέψει στη Ρωσία λόγω περιορισμών στις απευθείας πτήσεις, ενώ από την άλλη πλευρά το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας απέστειλε έκθεση σε ξένες διπλωματικές αποστολές στις 29 Ιανουαρίου, αναφέροντας ότι εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος στην Κροατία και όλοι οι ξένοι πολίτες που διαμένουν στην Κροατία θα εμβολιαστούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Ωστόσο, προτεραιότητα δίνεται στους ιατρούς, στα άτομα σε οίκους ευγηρίας και σε άτομα άνω των 65 ετών, καθώς και σε ευάλωτες ομάδες.

Το μεγάλο ενδιαφέρον της Κροατίας, αλλά και των Ρώσων πολιτών που κατοικούν στην Κροατία, για τα ρωσικά εμβόλια προέκυψε μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής Sputnik V στο περιοδικό The Lancet στις 2 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η λίστα Večernji.

Προστίθεται ότι η Ουγγαρία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που έχει αγοράσει ρωσικά εμβόλια, ενώ ορισμένες άλλες χώρες έχουν δείξει ενδιαφέρον. Προς το παρόν, περιμένουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος πρέπει πρώτα να λάβει αίτηση από τον κατασκευαστή. /ibna