Σερβία: Συνάντηση Vučić με τον Τσέχο πρωθυπουργό Babiš

Σερβία: Συνάντηση Vučić με τον Τσέχο πρωθυπουργό Babiš

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας Andrej Babiš για να συζητήσει τις εξελίξεις γύρω από την καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, τις διμερείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και την περιφερειακή κατάσταση.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Babiš για την επίσκεψή του και υπογράμμισε την υποστήριξη της χώρας του προς την Τσεχική Δημοκρατία στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.

«Εκφράζουμε την υποστήριξή μας και ειλικρινά ελπίζουμε ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα καταφέρει να ξεπεράσει τις προκλήσεις για τη δημόσια υγεία που θέτει η πανδημία του COVID-19, καθώς και ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες τις συνέπειές της. Πιστεύω ότι η Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και ο κόσμος γενικά, σύντομα θα επιστρέψει στην κανονική ζωή και οικονομική ροή,» δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić, προσθέτοντας ότι αναμένει οι προτεραιότητες της ΕΕ την προσεχή περίοδο να επικεντρωθούν στην οικονομική ανάκαμψη, αλλά να δοθεί επίσης μεγάλη προσοχή σε θέματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Πρόεδρος Vučić εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι η ΕΕ, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει παγκοσμίως, θα συνεχίσει να εφαρμόζει ενεργά την πολιτική διεύρυνσης και ότι η Σερβία θα λάβει επιβεβαίωση για μια ισχυρή δέσμευση εκ μέρους της για συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας με την περιοχή.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Τσεχικής Δημοκρατίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Σερβίας, τόσο διμερώς όσο και εντός του μηχανισμού V4, και αναμένουμε από την Τσεχική Δημοκρατία να συνεχίσει να επηρεάζει τις μεταρρυθμιστικές μας προσπάθειες, προκειμένου αυτές να αξιοποιηθούν επαρκώς,» επανέλαβε ο Πρόεδρος Vučić και δήλωσε ότι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ παραμένει ο στρατηγικός στόχος της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας.

Ο Πρόεδρος προσέθεσε ότι η Σερβία παραμένει πλήρως δεσμευμένη στη διαδικασία μεταρρύθμισης και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωσή της με σαφή στόχο την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Vučić και ο Πρωθυπουργός Babiš συμφώνησαν ότι η περαιτέρω ενίσχυση των παραδοσιακά καλών και φιλικών, χωρίς ανοιχτά ζητήματα διμερών σχέσεων, καθώς και η διατήρηση της έντασης των συναντήσεων στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, πρέπει να παραμείνουν προτεραιότητα στο μέλλον.

«Η Σερβία θέλει να εντείνει τις οικονομικές της σχέσεις με την Τσεχική Δημοκρατία, οι οποίες προβλέπουν μια περαιτέρω αύξηση του εμπορίου. Πιστεύουμε ότι, παρά το επιτευχθέν αποτέλεσμα του όγκου εξωτερικού εμπορίου μεταξύ της Σερβίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, ο οποίος το 2020 έφτασε σε αξία περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε περαιτέρω τη βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας και τη μεγαλύτερη εισροή τσεχικών επενδύσεων στη χώρα μας,» δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić, προσθέτοντας ότι το 2020 ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου με την Τσεχική Δημοκρατία ήταν 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τη χώρα τον 11ο ξένο εμπορικό εταίρο την περσινή περίοδο.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babiš εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψή του στη Σερβία και τόνισε ότι η Σερβία έχει επιδείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα στον αγώνα κατά της πανδημίας του COVID-19, αποτελώντας παράδειγμα για πολλές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Τόνισε ιδιαίτερα τις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιστορικούς δεσμούς και χρόνια φιλίας, σλαβική εγγύτητα και συγγένεια μεταξύ των δύο λαών, καθώς και την αλληλεγγύη που αναδύεται σε καθοριστικές ιστορικές στιγμές. /ibna