Κοσσυφοπέδιο: Δυσαρέσκεια Erdogan με τα σχέδια για άνοιγμα πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Κοσσυφοπέδιο: Δυσαρέσκεια Erdogan με τα σχέδια για άνοιγμα πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Σύμφωνα με τη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan δεν είναι ικανοποιημένος με την πρόθεση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου να εγκαινιάσουν πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Το Κοσσυφοπέδιο και το Ισραήλ καθιέρωσαν διπλωματικές σχέσεις την 1η Φεβρουαρίου μέσω διαδικτυακής τελετής. Το Κοσσυφοπέδιο χαρακτήρισε την αναγνώρισή του από το Ισραήλ ως εξαιρετική για το μέλλον της χώρας.

Η αμοιβαία αναγνώριση ήρθε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της Ουάσιγκτον, η οποία υπεγράφη το Σεπτέμβριο όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Avdullah Hoti και τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić.

Ωστόσο, ο Erdogan πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρόδωσε τόσο τον ίδιο όσο και το μουσουλμανικό κόσμο.

Η καθιέρωση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ισραήλ προκάλεσε αντίδραση σε διεθνές επίπεδο. Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν οι Βρυξέλλες και έπειτα από τη Σερβία, ακολουθούμενες από την Τουρκία και την Παλαιστίνη. Η αναταραχή στο μουσουλμανικό κόσμο παρατηρήθηκε με ανησυχία.

Η ΕΕ δήλωσε ότι η θέση τους ήταν σαφής και αμετάβλητη. «Σύμφωνα με το ψήφισμα 478 του 1980 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί όλα τα μέλη του ΟΗΕ να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ, όλες οι πρεσβείες των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και η αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Ισραήλ, βρίσκονται στο Τελ Αβίβ,» δήλωσαν οι Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο υπονομεύει την πορεία του προς την ένταξη στην ΕΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Nikola Selaković δήλωσε ότι το γεγονός ότι το Ισραήλ και το Κοσσυφοπέδιο έχουν καθιερώσει διπλωματικές σχέσεις «θα πρέπει να επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Ισραήλ.»

«Το ίδιο το Ισραήλ αποφάσισε ότι το ενδιαφέρον του για ενίσχυση των δεσμών με τις ΗΠΑ έχει μεγαλύτερη σημασία, και η επιλογή αυτών έναντι της Σερβίας αποτελεί νόμιμο δικαίωμά τους. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι δεν συμμετείχαμε σε αυτήν τη διαδικασία, επειδή ο Πρόεδρος Vučić δεν είχε δεχθεί να υπογράψει πρόσκληση προς το Ισραήλ να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και αντίστροφα,» δήλωσε ο Selaković στη Σερβική Ραδιοτηλεόραση RTS.

Ακολούθησαν οι τουρκικές αντιδράσεις, με τη χώρα να ανακοινώνει ότι η Pristina παραβίασε το διεθνές δίκαιο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Hami Aksoy δήλωσε ότι αυτό «δεν εξυπηρετεί το παλαιστινιακό ζήτημα,» προσθέτοντας ότι υπονομεύει το όραμα μιας λύσης δύο κρατών.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σε επιστολή που υπέβαλε μέσω της Σερβικής πρεσβείας ότι απογοητεύτηκε με τη συμφωνία για τη δημιουργία των λεγόμενων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Ισραήλ.

«Η συμφωνία που υπέγραψε το Κοσσυφοπέδιο με το κατεχόμενο κράτος (Ισραήλ) σχετικά με την επιστολή προθέσεων για άνοιγμα πρεσβείας στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ αποτελεί βήμα που αντιτίθεται σε ό,τι προσπαθεί να κάνει το Κοσσυφοπέδιο για να πείσει τον κόσμο να το αναγνωρίσει,» σημειώνει η δήλωση της Παλαιστίνης.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι η πρώτη χώρα με αμιγώς μουσουλμανικό πληθυσμό που άνοιξε πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. /ibna