Μαυροβούνιο: Στόχος του Đukanović η ενίσχυση των δεσμών με Κίνα

Μαυροβούνιο: Στόχος του Đukanović η ενίσχυση των δεσμών με Κίνα

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović δήλωσε την Τρίτη ότι «η πορεία του Μαυροβουνίου είναι γνωστή» και ότι η χώρα κινείται με σταθερά βήματα προς την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία μοιράζεται κοινές αξίες.

Ο Đukanović παρακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής Κίνας- Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΧΚΑΕ) (17 + 1), η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Στην ομιλία του, είπε ότι το Μαυροβούνιο, ως ανοιχτή και φιλική χώρα, επιδιώκει να καταστήσει τη συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας πιο πρακτική μέσω των ευκαιριών που παρέχει ο μηχανισμός 17 + 1 και να επιτύχει στοχευμένα αποτελέσματα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Υπενθύμισε ότι φέτος το Μαυροβούνιο και η Κίνα συμπληρώνουν 15 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.

«Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνεται συνεχώς. Η συνεργασία μας ενισχύθηκε περαιτέρω σε πολλούς τομείς μέσω του μηχανισμού 17+1 που πρόσφατα ενσωμάτωσε την καταπολέμηση του COVID-19 και άλλων πανδημικών ιών,» δήλωσε ο Đukanović.

Ο Đukanović εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του Μαυροβουνίου στην Κίνα για τη δωρεά ιατρικής βοήθειας για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, το Μαυροβούνιο δώρισε βοήθεια στην Κίνα για τον ίδιο σκοπό. Για άλλη μια φορά, η φιλία μεταξύ του Μαυροβουνίου και της Κίνας, του Μαυροβούνιου και του Κινέζικου λαού, αποδείχθηκε ισχυρότερη στις πιο δύσκολες στιγμές. Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε ευκαιρίες αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της κατανόησης και της φιλίας μας,» δήλωσε ο Đukanović.

Όπως είπε, η επιθυμία του Μαυροβουνίου είναι «η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών και του τουρισμού, με σεβασμό στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.»

«Αν και είμαστε η μικρότερη από τις χώρες που συμμετέχουν στον Μηχανισμό, έχουμε εξαιρετικά μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης τις οποίες θέλουμε να αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με αξιόπιστους Κινέζους εταίρους. Ως εκ τούτου, το Μαυροβούνιο θα υποστηρίξει τον προτεινόμενο κατάλογο δραστηριοτήτων συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης το 2021. Πριν από λίγες μέρες, είχα την ευκαιρία να απευθυνθώ σε κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για συνεργασία με το Μαυροβούνιο. Ακούγοντας προσεκτικά τα ενδιαφέροντά τους, κατέστη σαφές ότι υπάρχει η επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία για την κατασκευή της εθνικής οδού μέσω του Μαυροβουνίου προς το λιμάνι του Bar, καθώς και η ανάπτυξη εφοδιαστικών και βιομηχανικών ζωνών στην ευρύτερη περιοχή. Ένα τέτοιο έργο θα δώσει ισχυρή ώθηση σε μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη στην μετα-πανδημική εποχή και θα συνδέσει καλύτερα το Μαυροβούνιο με γειτονικές και υπερπόντιες χώρες,» δήλωσε ο Đukanović.

Μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με κινεζικά ιδρύματα και εταιρείες, το Μαυροβούνιο, επιδιώκει να αυξήσει την εξαγωγή των προϊόντων υψηλής ποιότητας στην κινεζική αγορά, εξήγησε ο Đukanović.

«Θέλουμε να αυξήσουμε την ανταλλαγή φοιτητών, καλλιτεχνών, επιστημόνων και πολιτιστικών εργαζομένων, να δυναμώσουμε την τουριστική συνεργασία και μέσω του μηχανισμού συντονισμού 17+1 για το περιβάλλον να δημιουργήσουμε συνθήκες για τη στοχευμένη εφαρμογή περιβαλλοντικών και καινοτόμων λύσεων με βάση την τελευταία τεχνολογία,» κατέληξε ο Đukanović. /ibna