Μαυροβούνιο: Ο Bečić παρέλαβε τα πρότυπα εθνικών συμβόλων του λαού της Κροατίας στο Μαυροβούνιο

Μαυροβούνιο: Ο Bečić παρέλαβε τα πρότυπα εθνικών συμβόλων του λαού της Κροατίας στο Μαυροβούνιο

Ο Πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου Aleksa Bečić συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους του Κροατικού Εθνικού Συμβουλίου στο Μαυροβούνιο, τον Πρόεδρο Zvonimir Deković και τον Adrian Vuksanović, μέλος του Συμβουλίου και Πρόεδρο της Κροατικής Πολιτικής Πρωτοβουλίας (HGI), όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου.

Χαιρετίζοντας την παρουσίαση των προτύπων του εθνόσημου, της σημαίας, καθώς και της μουσικής επιγραφής του ύμνου του Κροατικού λαού στο Μαυροβούνιο, ο Bečić δήλωσε ότι η ενεργός συμμετοχή του Κροατικού Εθνικού Συμβουλίου χρησίμευσε ως δείκτης πολυεθνικής και πολύ-θρησκευτικής αρμονίας που προωθείται από τη χώρα.

«Το Μαυροβούνιο επιδιώκει να επιβεβαιώσει την πολυμορφία ως τον μεγαλύτερο πλούτο μας. Ο αμοιβαίος σεβασμός και η κατανόηση είναι ο μόνος δρόμος για να οικοδομήσουμε μια πραγματικά πολιτική κοινωνία του Μαυροβουνίου,» τόνισε.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου φιλοξενεί όλες τις εθνικές μειονότητες και τις κοινότητες μειονοτήτων στο Μαυροβούνιο, προσθέτοντας ότι όλοι οι πολιτικοί ενδιαφερόμενοι πρέπει να συμβάλουν στην καλλιέργεια συνθηκών στις οποίες τα μέλη των μειονοτικών εθνών μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους.

Εκπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου της Κροατίας δήλωσαν ότι τα θεμέλια του σύγχρονου Μαυροβουνίου βρίσκονται στην πολυεθνικότητά του και ότι θα μπορούσε να είναι περήφανο για ό,τι η κροατική κοινότητα έχει υφάνει στον πολιτισμό της. Εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι «στην ανώτατη εξουσία του Κοινοβουλίου δίδονται τα πρότυπα του εθνόσημου, της σημαίας και της μουσικής σημειογραφίας του ύμνου» και σε αυτό το πλαίσιο απηύθηνε πρόσκληση στον Bečić να επισκεφθεί τον Δήμο Tivat και το Εθνικό Συμβούλιο της Κροατίας.

Η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για τους συνομιλητές να ανταλλάξουν, μεταξύ άλλων, απόψεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, με έμφαση στις δραστηριότητες του νέου κοινοβουλίου και προτεραιότητες για την προσεχή περίοδο.

Σύμφωνα με το νόμο για την επιλογή, τη χρήση και τη δημόσια εμφάνιση των εθνικών συμβόλων, τα πρότυπα του οικόσημου και της σημαίας, καθώς και ο μουσικός συμβολισμός του ύμνου καθορίζονται από την απόφαση του εθνικού συμβουλίου μειονοτήτων ή του συμβουλίου άλλης μειονότητας κοινότητα. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου διατηρεί το πρωτότυπο του εθνόσημου, το πρωτότυπο της σημαίας και τη μουσική ένδειξη του ύμνου. /ibna