Β-Ε: Νέο δάνειο για την ανάκαμψη πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Β-Ε: Νέο δάνειο για την ανάκαμψη πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο υπουργός Οικονομικών της Β-Ε, Vjekoslav Bevanda, και ο Διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ) για τη Βοσνία Emanuel Salinas υπέγραψαν τη Δευτέρα στο Σεράγεβο σύμβαση δανείου αξίας 56 εκατ. Ευρώ. Η ΠΑΤ ενέκρινε ένα δάνειο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως ανακοινώθηκε, το δάνειο θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση έργου με στόχο την υποστήριξη της ανάκαμψης των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων και για το μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το 60% του δανείου ή 33,6 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την οντότητα της Ομοσπονδίας της Β-Ε και 40% ή 22,4 εκατομμύρια ευρώ για την οντότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Οι όροι του δανείου είναι ευνοϊκοί με διάρκεια 15 ετών, συμπεριλαμβανομένης της πενταετούς περιόδου χάριτος,» εξήγησε ο υπουργός Bevanda.

Οι αναπτυξιακές τράπεζες των δύο οντοτήτων θα εξασφαλίσουν υποστήριξη μέσω ειδικών πιστωτικών ορίων για επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση κατά το παρελθόν έτος.

Ολόκληρη η οικονομία της Β-Ε αντιμετωπίζει σοβαρές συνέπειες μετά την πανδημία, με τη χώρα να καταγράφει κατακόρυφη πτώση στο ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το πρώτο εξάμηνο του 2020 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,7% σε ετήσια βάση. Οι δείκτες για το 2020 δεν είναι ακόμη διαθέσιμοι, ωστόσο οι τάσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους εμφανίστηκαν ακόμη πιο δυσμενείς, με την πτώση του ΑΕΠ να προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη.

Ταυτόχρονα, η Β-Ε σημείωσε πτώση 17,5% στις εξαγωγές και παρόμοιο ποσοστό υποχώρησης στις εισαγωγές.

Η ιδιωτική κατανάλωση έχει συρρικνωθεί κατά 4%, ωστόσο οι δημόσιες δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 0,5%, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στο υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης του τομέα της υγείας και στην ανάγκη στήριξης της οικονομίας και διάσωσής της κατά το πρώτο κύμα της κρίσης. /ibna