Σλοβενία-Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης υποστηρίζει την προσπάθεια της Σλοβενίας για ένταξη στο MED7

Σλοβενία-Κύπρος: Ο Χριστοδουλίδης υποστηρίζει την προσπάθεια της Σλοβενίας για ένταξη στο MED7

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar επισκέφθηκε την Κύπρο το Σαββατοκύριακο, όπου είχε συναντήσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο της Βουλής Αδάμο Αδάμου.

Ο Logar παρουσίασε στους συνομιλητές του τα βασικά στοιχεία των προτεραιοτήτων της ατζέντας της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι οποίες έχουν σημαδευτεί από την κρίση του κορωνοϊού, υπό την προεδρία της η Σλοβενία ​​θα επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε μέτρα άμβλυνσης των οικονομικών, χρηματοοικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της και σε προσπάθειες ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της Ένωσης στη διαχείριση κρίσεων και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Είναι επίσης σημαντικό για την προσεχή Προεδρία να ανταλλάξει απόψεις σε άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Στη συνάντησή του με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη, οι διμερείς σχέσεις, ζητήματα της ΕΕ, το Κυπριακό και η επιθυμία της Σλοβενίας να ενταχθεί στο σχήμα MED7 βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Logar, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ μικρών και μεσογειακών χωρών.

Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι οι δεσμοί Κύπρου-Σλοβενίας ήταν εξαιρετικοί και είχαν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των επιχειρήσεων και του εμπορίου.

Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, ο Logar τον ενημέρωσε για την πρόθεση της Σλοβενίας να ενταχθεί στην ομάδα των επτά χωρών της Μεσογείου της ΕΕ (MED7) που σήμερα περιλαμβάνει την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ο Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει πλήρως την ιδέα.

Ο Logar χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως εξαιρετικές και σημείωσε ότι τα μικρά κράτη μέλη πρέπει να συνεργαστούν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος που μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικοί για τις μεγαλύτερες χώρες. Προσέθεσε ότι η Σλοβενία ​​αποβλέπει στην ένταξη στο MED7 επειδή, όπως και όλες οι χώρες της Μεσογείου, επιθυμεί να έχει ισχυρότερο λόγο στην αντιμετώπιση κοινών ζητημάτων.

Ο Σλοβένος υπουργός παρουσίασε επίσης τις προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας της ΕΕ και υποσχέθηκε ότι η Σλοβενία ​​θα προσπαθήσει να επιτύχει ολοκληρωμένες λύσεις σχετικά με τη νέα νομοθεσία για το άσυλο και τη μετανάστευση στην ΕΕ, μια που θα αναγνωρίζει τις χώρες πρώτης γραμμής όπως η Κύπρος.

Συζητήθηκε επίσης το ζήτημα του διχασμένου νησιού, καθώς ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι όλοι πρέπει να αποφύγουν τυχόν παράνομες ενέργειες και προκλήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες επανένωσης του νησιού.

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι ο Logar αναγνωρίζει ότι το κλειδί είναι να επιτευχθεί μια ολοκληρωμένη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του δικαίου, των αξιών και των αρχών της ΕΕ. Τόνισε ότι η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι μια βιώσιμη, σταθερή, σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβενίας δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι η επίσκεψη είχε ως στόχο τη «διατήρηση των καλών σχέσεων με τον φυσικό εταίρο της Σλοβενίας και την ενίσχυση της συνεργασίας με χώρες της Μεσογείου.»

Οι Υπουργοί εντόπισαν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες και παράκτια τοποθεσία. Είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι άμεσες επενδύσεις της Κύπρου στη Δημοκρατία της Σλοβενίας αντιπροσωπεύουν σημαντικό μερίδιο των συνολικών επενδύσεων από το εξωτερικό. /ibna