Κύπρος: Επικοινωνία Αναστασιάδη Netanyahu

Κύπρος: Επικοινωνία Αναστασιάδη Netanyahu

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα το μεσημέρι τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, σύμφωνα με την γραπτή ανακοίνωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παναγιώτη Σεντώνα.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Netanyahu συζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, τις σχέσεις Κύπρου Ισραήλ, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και την παρούσα κατάσταση στις δύο χώρες σε σχέση με τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ συμφώνησαν να συναντηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η επικοινωνία Αναστασιάδη Netanyahu έρχεται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Λευκωσία, ενώ στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ όπου θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό.

Στις επαφές που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα συμπεριλαμβάνεται και η αυριανή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Σλοβένο ομόλογο του Δρα Anže Logar ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχουν, αρχικά στο πλαίσιο κατ’ ιδίαν συνάντησης και ακολούθως σε διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή υπηρεσιακών αντιπροσωπειών, οι Χριστοδουλίδης και Logar αναμένεται να ανασκοπήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Σλοβενίας, δίνοντας έμφαση στη στοχευμένη ενίσχυσή τους σε συγκεκριμένους τομείς.

Περαιτέρω, θα ανταλλάξουν απόψεις για θέματα ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εστιάζοντας, ανάμεσα σε άλλα, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει τον Σλοβένο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της εν εξελίξει πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του OHE με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, ιδιαίτερα και ενόψει της επερχόμενης ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από τη Σλοβενία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους./ibna