Σερβία: Δεν είναι στάσιμη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δήλωσε η Brnabic

Σερβία: Δεν είναι στάσιμη η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δήλωσε η Brnabic

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabic, δήλωσε απόψε ότι δεν συμφωνεί με τη δήλωση ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας είναι στάσιμη, διότι το άνοιγμα κεφαλαίου δεν αποτελεί ένδειξη του κατά πόσον μια χώρα γίνεται μέλος της Ευρώπης.

Εκτίμησε ότι η Σερβία γίνεται μια κοινωνία όλο και περισσότερο παρόμοια με αυτήν της Ευρώπης κάθε μέρα, καθώς πέρυσι δούλεψαν σε ένα πολύ δύσκολο και εκτεταμένο κεφάλαιο 27, για το κράτος δικαίου, καθώς και την υοοθέτηση ενός σχεδίου δράσης για τη στρατηγική για τα μέσα ενημέρωσης.

«Η απόφαση για το αν θα ανοίξουν κεφάλαια σε κάποιο ποσοστό εξαρτάται από εμάς, αλλά και από το αν θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα στη Σερβία», δήλωσε η Brnabic στο RTS, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν θέλει να κάνει μια μεγάλη διαστρωμάτωση μεταξύ των υποψηφίων χωρών, δηλαδή δεν θα μπορούσε να δοθεί πράσινο φως για να ανοίξει κεφάλαιο για τη Σερβία, χωρίς να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η Brnabic εκτίμησε επίσης ότι, γι΄ αυτήν, δύο πράγματα σηματοδότησαν τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης, το άνοιγμα δύο νέων νοσοκομείων για τον COVID και η αγορά των εμβολίων.

Όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των γυναικών ότι το κράτος βρίσκεται πίσω τους, η Brnabic είπε, ότι είναι χαρούμενη που γινόμαστε μια κοινωνία στην οποία οι γυναίκες εμπιστεύονται τους θεσμούς για να αναφέρουν σεξουαλική παρενόχληση ή βία και γνωρίζουν ότι το δικαστικό σώμα και η αστυνομία θα κάνουν τη δουλειά τους.

Ερωτηθείσα να σχολιάσει συγκεκριμένα την περίπτωση της σεξουαλικής παρενόχλησης των ηθοποιών, η Brnabic είπε ότι δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό, επειδή αφήνει στη δικαστική εξουσία να το αποφασίσει.

Η Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι είναι προφανές ότι μέρος της αντιπολίτευσης δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στον διακοινοβουλευτικό διάλογο, διότι, όπως είπε, χρειάζονται ένα άλλοθι για να μην συμμετάσχουν στις εκλογές.

Όταν της ζητήθηκε στη συνέντευξη της στο RTS να σχολιάσει τον διακοινοβουλευτικό διάλογο, είπε ότι το κυβερνών SNS έχει επιδείξει διαφάνεια και ευελιξία και μεγάλη ανοχή.

«Όσοι ζητούν διάλογο έχουν αποχωρήσει από κάθε διάλογο. Δεν είναι ζήτημα για το SNS, το οποίο ήταν πάντα στο τραπέζι για συζήτηση. Δεν μπορώ να μιλήσω για άτομα που είναι επιπόλαια και που καλούν εκπροσώπους του ευρωκοινοβουλίου να συμμετάσχουν στη συζήτηση και στη συνέχεια την αφήνουν», είπε η Brnabic.

Όπως είπε, δεν συμμετέχει σε αυτόν τον διάλογο, αλλά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να λαμβάνει τις συστάσεις από το ODIHR και τον ΟΑΣΕ και να τις εφαρμόζει.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε ότι δεν σκέφτεται τις εκλογές που ανακοινώθηκαν για την άνοιξη του 2022 και ότι ζητά το ίδιο από τους υπουργούς και δηλώνει ότι όλοι στην ομάδα της πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν για να εφαρμόσουν ό, τι έχει προγραμματιστεί.

«Για εμάς, οι εκλογές θα μπορούσαν να είναι αύριο ή σε τέσσερα χρόνια. Είναι σημαντικό να κάνεις το καλύτερο κάθε μέρα», δήλωσε η Brnabic στο RTS.

Καταλήγοντας είπε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο ήταν 43% μικρότερη από ό, τι είχε προγραμματιστεί, και ότι αυτό είναι “συναγερμός”./ibna