Κροατία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση για ΑΟΖ

Κροατία: Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση για ΑΟΖ

Το κροατικό κοινοβούλιο επικύρωσε στη συνεδρίαση της Παρασκευής την απόφαση για τη διακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Αδριατική, προετοιμάζοντας το έδαφος για συνομιλίες με τη Σλοβενία ​​και την Ιταλία για την προστασία της θάλασσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σε ανακοίνωση ότι η απόφαση ελήφθη ομόφωνα.

«Το Κροατικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την Παρασκευή την απόφαση για τη Διακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κροατίας (ΑΟΖ) στην Αδριατική.

Η απόφαση οριοθετεί τα προσωρινά σύνορα της ΑΟΖ έως ότου υπογραφούν σχετικές διεθνείς συμφωνίες. Προβλέπει επίσης ότι η ΑΟΖ πρέπει να εφαρμοστεί σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, τον Κροατικό Ναυτικό Κώδικα και τη Νομοθεσία της ΕΕ. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η ΑΟΖ της Κροατίας παραμένει θαλάσσια περιοχή στην οποία όλες οι χώρες, χωρίς να παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κροατίας, μπορούν να απολαμβάνουν τις διεθνώς εγγυημένες ελευθερίες και τα δικαιώματά τους,» σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε δελτίο τύπου.

Τονίζεται ότι η προστασία της Αδριατικής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στρατηγικά συμφέροντα της Κροατίας και αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της. Κηρύσσοντας την ΑΟΖ, η Κροατία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσει νόμιμα την Αδριατική με την οποία ο λαός της Κροατίας συνδέεται ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτιστικά και μοιραία.

Το κοινοβούλιο επρόκειτο να λάβει την εν λόγω απόφαση πριν από επτά ημέρες, ωστόσο η αντιπολίτευση «έσπασε» την απαρτία και ως εκ τούτου η ψηφοφορία αναβλήθηκε. Κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης, έγινε αποδεκτή μια νέα τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ οκτώ ημέρες μετά τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αντί της 1ης Φεβρουαρίου.

Σε σχέση με την υφιστάμενη ΖΠΑ (Ζώνη Προστασίας της Αλιείας) που κηρύχθηκε το 2003, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Αδριατική Θάλασσα φέρνει δύο νέα δικαιώματα στην Κροατία: την κατασκευή τεχνητών νησιών και τη χρήση θαλάσσιας, αιολικής και ηλεκτρικής ενέργειας. /ibna