Βουλγαρία: Σε αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Βουλγαρία: Σε αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα

Στην τελευταία ενημέρωση, στις 4 Φεβρουαρίου, το Εθνικό Επιχειρησιακό Αρχηγείο παρατήρησε ότι η εξάπλωση της COVID -19 αυξάνεται και πάλι και η κατάσταση πιθανόν θα επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στη Βουλγαρία 8 νομοί βρίσκονται στη λεγόμενη κόκκινη ζώνη, με πάνω από 100 μολυσμένους ανά 100.000 άτομα του πληθυσμού.

Μεγαλύτερη είναι η αύξηση των νέων κρουσμάτων στους νομούς Kyustendil και Σόφιας. Οι αριθμοί μιλάνε για αύξηση της νοσηρότητας από Covid-19 λόγω της χειμερινής περιόδου και της γρήγορης εξάπλωσης των ιών της γρίπης, της περίπλοκης κατάστασης σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς και της έλλειψης συλλογικού αποτελέσματος από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, που άρχισε τον Ιανουάριο.

Η Ευρώπη αναμένει το τρίτο κύμα της εξάπλωσης της λοίμωξης και καταγράφει σοβαρό πρόβλημα με την καθυστέρηση της εισαγωγής των εμβολίων. Ήδη από την αρχή της προσπάθειας μαζικής ανοσοποίησης κατά της COVID -19, η οποία άρχισε στις 27 Δεκεμβρίου 2020, η Βουλγαρία παραμένει στην τελευταία θέση σε επίπεδα εμβολιασμού, 5 φορές χαμηλότερα από τον μέσον όρο για την ΕΕ ή 10 φορές χαμηλότερα σε σύγκριση με τα πιο ανεπτυγμένα κράτη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμένων στη Βουλγαρία είναι μόλις 54 025 και των εμβολιασμένων με δεύτερη δόση του εμβολίου, 17 096 άτομα.

Σύμφωνα με αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, που διεξήχθη στα τέλη Ιανουαρίου, το 28% των ερωτηθέντων ενήλικων πολιτών λέει, ότι θα εμβολιαζόταν, ενώ το 43% αρνιέται να εμβολιαστεί. Αυτό, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, είναι μια ανησυχητική τάση, βλέποντας ως λόγο την κακή οργάνωση των εμβολιασμών και την έλλειψη ενημέρωσης. Στην δημοσκόπηση αναφέρεται επίσης ότι οι Βούλγαροι πολίτες βασίζονται στις πληροφορίες από τα ΜΜΕ και μόλις το 27% αναζητά πληροφορίες από τους οικογενειακούς γιατρούς, και ο ένας στους 10 λέει ότι δεν ενημερώνεται καθόλου για τα εμβόλια. Το ζήτημα είναι ότι και οι οικογενειακοί γιατροί δεν μπορούν να αποσαφηνίσουν ιδιαίτερα τη διαδικασία του εμβολιασμού.

«Ακόμη δεν ξέρουμε τι θα εμβολιάζει η ίδια η οργάνωση, εάν θα πρέπει εμείς να κάνουμε τα εμβόλια ή θα στείλουν ειδικές ομάδες» – επισημαίνει η Δρ. Svetlana Slavova, οικογενειακός γιατρός με μακροχρόνια πρακτική στα χωριά Avren, Santovo και Zdravets, της περιοχής της Βάρνα. «Τώρα κάνουμε μόνο τις λίστες όσων θέλουν να εμβολιαστούν.»

Ο εμβολιασμός για την επίτευξη της ανοσοποίησης θα έπρεπε να πραγματοποιείται από τους οικογενειακούς γιατρούς, επισημαίνει ο γραμματέας της Βουλγαρικής Ιατρικής Ένωσης στη Βάρνα Δρ. Svetlin Mitev. Η πρόβλεψη των γιατρών είναι ότι το 30% των Βουλγάρων θα επιλέξει να εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τον Δρ. Mitev, όλα θα γίνουν πιο σαφή τον Μάρτιο, και στα τέλη Φεβρουαρίου θα αρχίσει να λειτουργεί και η πλατφόρμα ηλεκτρονικών εγγραφών, η οποία θα μειώσει τη διοικητική επεξεργασία των εγγράφων.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο ιατρικού δικαίου Maria Sarkova, η ενεργός πλευρά δεν πρέπει να είναι ο νοσηλευόμενος, ο οποίος να αναζητά πληροφορίες, αλλά οι υγειονομικοί ειδικοί και οι υγειονομικές αρχές, οι οποίοι πρέπει να διευκολύνουν τους ασθενείς και να τους προσανατολίσουν ως προς τα εμβόλια. Η ίδια έδωσε παράδειγμα με το Βέλγιο, όπου οι αρχές έρχονται σε άμεση επαφή με τον νοσηλευόμενο και απαντούν στις ερωτήσεις του. «Στη χώρα μας οι αρχές μέχρι τώρα δεν έχουν κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά τους», επεσήμανε η Sarkova. «Όσον αφορά την επιλογή μεταξύ των διαφορετικών εμβολίων, έχει νόημα μόνο όταν διαθέτουμε επαρκείς ποσότητες όλων των εμβολίων. Για μας είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι. Ο κάθε εμβολιασμένος είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίτευξη της ανοσίας»./ibna

Πηγή: NBR