Β-Ε: Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει το αίτημα του Inzko προς την RSNA

Β-Ε: Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει το αίτημα του Inzko προς την RSNA

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη σημειώνει σε δήλωση προς τα ΜΜΕ ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ουσιώδεις δραστηριότητες που συμβάλλουν στη συμφιλίωση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης στη χώρα.

«Η αποθέωση εγκληματιών πολέμου είναι απαράδεκτη. Προσβάλλει τα θύματα και εντείνει τα βάσανα των θυμάτων και των οικογενειών τους, ενώ θέτει σε κίνδυνο το ειρηνικό μέλλον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης,» δήλωσε η Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ σε γραπτή απάντησή της, όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την επιστολή του Ύπατου Εκπροσώπου Valentin Inzko, με την οποία καλεί την Εθνοσυνέλευση της RS (RSNA) να ακυρώσει τα βραβεία και τους επαίνους που απένειμε σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου, και να πράξουν το παραπάνω εντός περιόδου τριών μηνών.

«Οι αποφάσεις για εγκλήματα πολέμου ενέχουν ατομική ευθύνη και δεν ισχύουν για ένα έθνος συνολικά. Σημαντικά βήματα προς τη συμφιλίωση, όπως η πρόσφατη απομάκρυνση της πλακέτας του Radovan Karadzic, την οποία χαιρετίσαμε, είναι βασικά για την ευρωατλαντική πορεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Καλούμε τους τοπικούς ηγέτες να καταργήσουν τα σύμβολα της διαφωνίας στις κοινότητές τους σε ολόκληρη τη χώρα και να στραφούν προς ένα ειρηνικό και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον,» δήλωσε το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε δήλωσε ότι «ο δοξασμός των εγκληματιών πολέμου και η ο ρεβιζιονισμός τεκμηριωμένων γεγονότων σχετικά με τον πόλεμο αντιτίθενται στις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ η λήψη μέτρων για συμφιλίωση είναι μεταξύ των 14 βασικών προτεραιοτήτων στην πορεία της Βοσνίας προς τη θέση υποψηφίου της ΕΕ.»

«Ο δοξασμός εγκληματιών πολέμου, ο ρεβιζιονισμός και η άρνηση τεκμηριωμένων και θεμελιωμένων γεγονότων σχετικά με τα γεγονότα του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, αντιτίθενται στις πιο βασικές ευρωπαϊκές αξίες,» σχολίασε η αντιπροσωπεία της ΕΕ.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι όλοι οι πολιτικοί θεσμοί και παράγοντες στη χώρα πρέπει να εκφράσουν την πλήρη και σαφή δέσμευσή τους για το σεβασμό του κράτους δικαίου, καθώς και για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τη συμφιλίωση.

Την Τετάρτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Διεθνούς Κοινότητας Valentin Inzko απέστειλε επιστολή στην ηγεσία της Εθνοσυνέλευσης της RS με το αίτημα να ανακαλέσει τα βραβεία και τους επαίνους των Radovan Karadžić, Biljana Plavšić και Momčilo Krajišnik που τους απονεμήθηκαν στο πλαίσιο της 25ης επετείου από την ίδρυση της RSNA το 2016. Ο Inzko έδωσε στην RSNA προθεσμία τριών μηνών για την εκπλήρωση του αιτήματος.

Η επιστολή προκάλεσε πικρές αντιδράσεις στην RS και αντιπροσωπεύει μία από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου η αντιπολίτευση και ο κυβερνών συνασπισμός έχουν συγκλίνουσες θέσεις. /ibna