Κοσσυφοπέδιο: Απαγγέλθηκαν στο δικαστήριο οι κατηγορίες για την δολοφονία Ivanovic

Κοσσυφοπέδιο: Απαγγέλθηκαν στο δικαστήριο οι κατηγορίες για την δολοφονία Ivanovic

Ξεκίνησε στο Κοσσυφοπέδιο η δίκη για την δολοφονία του Σερβικής καταγωγής πολιτικού του Κοσσυφοπεδίου Oliver Ivanovic ο οποίος δολοφονήθηκε στις 6 Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που ανέγνωσε ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Πρίστινα Valon Kurtaj, «οι κατηγορούμενοι στις 16 Ιανουαρίου 2018 στην πόλη της Μιτρόβιτσα, ενήργησαν ως οργανωμένη ομάδα υπό την ηγεσία του Rajdonçiiq, όλοι οι κατηγορούμενοι ενήργησαν σκόπιμα και εν γνώσει τους για να διαπράξουν το έγκλημα της επιδεινωμένης δολοφονίας και έχουν διαπράξει ενοχοποιητικές πράξεις και σύμφωνα με τις ενέργειες τους ο Oliver Ivanovic ​​σκοτώθηκε».

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι οι Marko Rosic, Silvana Arsovic, Zarko Jovanovic, Nedeljko Spasojevic, Rade Basara και Dragisa Markovic.

Στις 16 Ιανουαρίου 2018, ο Ivanovic πυροβολήθηκε καθώς οδηγούσε προς το γραφείο του στη Βόρεια Μιτρόβιτσα στις 08:17 CET. Η ανάνηψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα λίγο μετά τις 9:15, δεν ήταν επιτυχής και ο Ivanovic κατέληξε.

Τα ευρήματα της αυτοψίας αποκάλυψαν ότι ο Ivanović σκοτώθηκε από έξι σφαίρες PARA 9 mm από ένα πιστόλι Zastava M70A, με τα χτυπήματα να είναι κυρίως στον άνω κορμό του. Τέσσερις μέρες πριν από την δολοφονία του σε συνέντευξη που παραχώρησε παραδέχτηκε ότι φοβόταν για την ασφάλεια του.

Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučič, συγκάλεσε επείγουσα σύνοδο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας, όπου καταδίκασε τη δολοφονία και την χαρακτήρισε ως «τρομοκρατική πράξη». Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου καταδίκασε επίσης τη δολοφονία. Αυτή ήταν η πρώτη δολοφονία ενός Σέρβου πολιτικού μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν ĐinĐić δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα, στις 12 Μαρτίου 2003./ibna