Κύπρος: Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη συνάντησε ο Raab στην Κυπριακή Δημοκρατία

Κύπρος: Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη συνάντησε ο Raab στην Κυπριακή Δημοκρατία

Ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Κυπριακή Δημοκρατία ο Υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Dominic Raab, καθώς συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των συνομιλιών του ο Dominic Raab είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να δει ένα μόνιμο και διαρκές τέλος στη διαμάχη που υπάρχει στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα δουν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, προσθέτοντας ότι η αποτυχία διευθέτησης του Κυπριακού έπειτα τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανέναν και έτσι καλούμε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες με ετοιμότητα για συμβιβασμό ώστε να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως εξέφρασε στον Βρετανό ομόλογό του την προσδοκία ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Crans Montana και επανέλαβε τη σαφή προσήλωσή της Κύπρου στον σκοπό αυτό.

«Επανέλαβα επίσης τη δεδηλωμένη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το ίδιο επίπεδο δέσμευσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους”, ανέφερε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ανέφερε πως ο ίδιος και ο Βρετανός ομόλογός του συμφωνούν ότι κατά την προσπάθεια για μια ουσιαστική διαδικασία, είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια.

Στις δηλώσεις του ο Dominic Raab παρότρυνε όλες τις πλευρές να προσέλθουν στις συνομιλίες «με βούληση να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό», σημειώνοντας πως είναι ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες που είχε σε σχέση με αυτό.

Είπε πως «υπάρχει μια ευκαιρία για να σπρώξουμε για μια λύση που θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές» και θα αποτελέσει ένα μεγάλο όφελος για την περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως μια αποτυχία στην εξεύρεση μιας διευθέτησης έπειτα από τόσες προσπάθειες δεν θα ωφελήσει κανένα.

Είπε πως “θα εργαστούμε μαζί με τους Κύπριους και ασφαλώς τα ΗΕ για να επιλύσουμε τελικά το Κυπριακό και να πετύχουμε μια δίκαιη και διαρκή λύση. Ώστε και πάλι οι νέοι άνθρωποι, η επόμενη γενιά Κυπρίων, να μπορούν να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους, τα όνειρά τους και να ξεφύγουν από τους φόβους και τις αγωνίες που παρουσιάζονται και στις δυο κοινότητες”.

Υπογράμμισε πως μια επανενωμένη Κύπρος μπορεί να πετύχει την πλήρη δυναμική της ως αχτίδα δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας και των αξιών που μοιράζονται οι Βρετανοί και οι Κύπριοι.

Ο Dominic Raab είπε πως η σχέση ΗΒ- Κύπρου είναι ισχυρή και πως οι δυο χώρες έχουν μια μακρόχρονη ιστορία και σχέση.

Στις δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως η επίσκεψη του Raab προαναγγέλλει το άνοιγμα ενός νέου, πολλά υποσχόμενου κεφαλαίου στη μακρά ιστορία της ιδιαίτερης σχέσης που συνδέει την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο. “Οι χώρες μας υπήρξαν στενοί εταίροι στην ΕΕ και σας διαβεβαιώνω ότι θα διατηρήσουμε και θα ενισχύσουμε αυτή την αποδοτική σχέση”.

Ανέφερε πως η επίσκεψη του Raab «είναι σημαντική όπως και η χρονική στιγμή στην οποία και πραγματοποιείται, δεδομένου ότι συμπίπτει με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη συνολική επίλυση του Κυπριακού στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας”.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε πως όπως ήταν αναμενόμενο, και μετά τη συνάντησή του Dominic Raab με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη νωρίτερα, ο ίδιος συζήτησε με τον Βρετανό ομόλογό του επί μακρόν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Κυπριακό.

Πρόσθεσε πως ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου – όπως απορρέει από την ιδιότητά του ως συμβαλλόμενου μέρους της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης και της Συνθήκης Εγγυήσεων, καθώς και της ιδιότητάς του ως Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας – είναι ζωτικής σημασίας.

«Εξέφρασα την προσδοκία μας ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν σύντομα, από το σημείο όπου είχαν διακοπεί στο Crans Montana και επανέλαβα τη σαφή προσήλωσή μας στον σκοπό αυτό. Επανέλαβα επίσης τη δεδηλωμένη ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις βάσει του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και του Κοινού Ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι το ίδιο επίπεδο δέσμευσης θα επιδειχθεί από όλους τους εμπλεκόμενους”, υπογράμμισε ο Κύπριος ΥΠΕΞ.

Υπέδειξε πως «πρέπει να είναι απολύτως σαφές ότι μια συνολική λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις αξίες και τις αρχές του Δικαίου της ΕΕ. Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα λειτουργικό κράτος, ένα βιώσιμο Κράτος Μέλος της ΕΕ, ένας σταθερός και αξιόπιστος δρώντας στην περιοχή της. Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που δεν είναι δέσμιο αναχρονιστικών συστημάτων και δομών που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», πρόσθεσε.

Είπε πως με τον Βρετανό ομόλογό του συμφωνούν ότι κατά την προσπάθεια για μια ουσιαστική διαδικασία, είναι σημαντικό να εμπεδώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη την ανάγκη να αποφευχθούν οι όποιες προκλήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο εκτροχιασμού την προσπάθεια. Επεσήμανε πως ο Dominic Raab έχει εντρυφήσει στο Διεθνές Δίκαιο και κατανοεί πλήρως τη σημασία της συμμόρφωσης με αυτό, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας.

Όσον αφορά τα Βαρώσια, είπε πως σημείωσε την εποικοδομητική στάση του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη συμφωνία για μια ισχυρή Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο και επανέλαβε πόσο λυπηρό είναι που η Τουρκία, παρά τη διεθνή καταδίκη, προχώρησε σε παραβιάσεις εντός της περίκλειστης περιοχής, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ανέφερε πως όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή, ενημέρωσε τον Dominic Raab για τον ενεργό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή του Κόλπου, από κοινού με αριθμό ομονοούντων κρατών, εντός του διευρυνόμενου πλαισίου των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας, με στόχο την προώθηση συνεργειών μέσω μιας θετικής ατζέντας. “Το όραμα μας είναι να ενισχυθούν οι προοπτικές ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή”, πρόσθεσε.

Τόνισα, είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ότι αυτό το δίκτυο θετικής ατζέντας επεκτείνεται για να συμπεριλάβει εταίρους με κοινό γεωπολιτικό όραμα με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για πιο εκτεταμένες και θεσμοθετημένες περιφερειακές συνεργασίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωρίζει καλά την περιοχή και σίγουρα βλέπουμε προοπτικές ενισχυμένης συνεργασίας και σε αυτό το μέτωπο.

Την Τετάρτη ο Dominic Raab είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του Mevlut Cavusoglu, όπου σύμφωνα με την ανάρτηση του στο Twitter η επικοινωνία έγινε ενόψει των άτυπων συνομιλιών για το Κυπριακό υπό τα Ηνωμένα Έθνη. «Ξανατόνισα την ανάγκη όλες οι πλευρές να είναι ευέλικτες», πρόσθεσε ο Raab, που σημείωσε επίσης ότι η συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας εξακολουθεί να είναι ισχυρή./ibna