Τουρκία: Ανησυχία εκφράζει η ΕΕ για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο Boğaziçi

Τουρκία: Ανησυχία εκφράζει η ΕΕ για τα γεγονότα στο πανεπιστήμιο Boğaziçi

Με ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τις σοβαρές της ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Η ανακοίνωση της ΕΕ έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, όπου επέκρινε διάφορους «κύκλους» που προσπαθούν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί σοβαρά για τις αρνητικές εξελίξεις στην Τουρκία στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαστικού συστήματος», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Από την άποψη αυτή, η κράτηση περισσότερων από εκατό φοιτητών που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, καθώς και η απόφαση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης να απαγορεύσει κάθε είδους συναντήσεις, διαδηλώσεις και πορείες σε δύο περιοχές που καλύπτουν την ενδοχώρα του πανεπιστημίου Boğaziçi είναι βαθιά ανησυχητική εξέλιξη, και αντιτίθεται στη δηλωμένη δέσμευση των αρχών για μεταρρυθμίσεις προς τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Η πανδημία του COVID-19 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη σιωπή των κρίσιμων φωνών».

«Η ρητορική μίσους που εκθέτεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους εναντίον φοιτητών ΛΟΑΤΙ κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων και το κλείσιμο μιας ένωσης ΛΟΑΤΙ είναι απαράδεκτη» επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις εθνικές και διεθνείς υποχρεώσεις της και να απελευθερώσει όσους κρατούνται αυθαίρετα επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους για ειρηνική συνέλευση τις τελευταίες εβδομάδες. Η υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον των ατόμων που χρησιμοποιούν το δικαίωμά τους στην ελευθερία της γνώμης έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας και επί μακρόν μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕ» καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΕ.

Σε ερώτηση του ΙΒΝΑ, διπλωματικές πηγές της Τουρκίας τόνισαν ότι η ΕΕ ως συνήθως λειτουργεί με δυο μέτρα και δυο σταθμά. “Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη” σημείωσαν οι ίδιες πηγές./ibna