Κροατία: Πίσω στις ράγες η RegioJet

Κροατία: Πίσω στις ράγες η RegioJet

Η καλοκαιρινή σιδηροδρομική γραμμή που συνέδεε την περασμένη τουριστική σεζόν την Τσεχική πρωτεύουσα της Πράγας με τη Ριέκα προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον από Τσέχους και Σλοβάκους τουρίστες, με αποτέλεσμα τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της αυτό το καλοκαίρι, όπως αναφέρει η HrTurizam.

Με βάση στατιστικά στοιχεία, η μέση πληρότητα των τρένων ήταν μεγαλύτερη από 90% με χωρητικότητα περίπου 600 επιβατών ανά γραμμή, ενώ τα τρένα μετέφεραν περισσότερους από 60.000 επιβάτες και προς τις δύο κατευθύνσεις. Μετά από αυτήν την τεράστια επιτυχία, η τσεχική RegioJet, ένας ιδιωτικός πάροχος σιδηροδρομικών και επιβατικών μεταφορών λεωφορείων, ανακοίνωσε την προπώληση εισιτηρίων για αυτή τη σεζόν. Φέτος, όπως ανακοινώθηκε από ορισμένες ιστοσελίδες της Τσεχίας, εκτός από τη Ριέκα, η Πράγα θα συνδέεται με το Σπλιτ και επίσης με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο με λεωφορεία.

Η HrTurizam αναφέρει ότι το απευθείας τρένο από Πράγα προς Σπλιτ έπαψε να λειτουργεί το 2009, και υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον και στις δύο γραμμές. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η τιμή είναι 22 ευρώ για ένα εισιτήριο απλής μετάβασης στο βαγόνι και 30 ευρώ στην καμπίνα. Το τρένο που αναχωρεί από την Πράγα για το Ogulin θα χωριστεί σε δύο τρένα, ένα προς τη Ριέκα και ένα για το Σπλιτ, ωστόσο οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα θα είναι μικρές.

Αυτό που άλλαξε από πέρυσι, ωστόσο, είναι η διαδρομή. Το τρένο δεν θα διασχίζει πλέον τη Λιουμπλιάνα, αλλά διέρχεται από τη Βουδαπέστη και το Ζάγκρεμπ. Ως αποτέλεσμα, η RegioJet θα προσφέρει επίσης απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις με το Ζάγκρεμπ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς και από τη Βουδαπέστη προς την Κροατία ή την Μπρατισλάβα.

Το τρένο θα αναχωρεί από την Πράγα στις 5 μ.μ. και θα φτάνει στη Ριέκα το επόμενο πρωί. Η άφιξη στο Σπλιτ θα γίνεται νωρίς το απόγευμα. Στην αντίθετη κατεύθυνση, το τρένο θα αναχωρεί από το Σπλιτ το απόγευμα και από τη Ριέκα το βράδυ. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το τρένο θα λειτουργεί καθημερινά, ενώ τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο θα λειτουργεί τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Φέτος, προβλέπεται η σύνθεση να αποτελείται από δεκαπέντε βαγόνια με χωρητικότητα άνω των 650 θέσεων. Το τρένο θα προσφέρει δωρεάν πρωινό που συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του εισιτηρίου, σύνδεση στο internet και μεταφορά ποδηλάτων, ενώ οι ταξιδιώτες θα μπορούν επίσης να κάνουν κράτηση ολόκληρου του κουπέ τεσσάρων ατόμων στην τιμή των τριών. /ibna