Μαυροβούνιο: Έρευνα κατά Τούρκων πολιτών για λαθρεμπόριο μεταναστών

Μαυροβούνιο: Έρευνα κατά Τούρκων πολιτών για λαθρεμπόριο μεταναστών

Η Ειδική Εισαγγελία του Μαυροβουνίου εξέδωσε εντολή για διεξαγωγή έρευνας κατά των Τούρκων πολιτών Guler Ejup (59) και Yildiz Ramazan (49), ύποπτων για λαθρεμπόριο μεταναστών από την Τουρκία με το ιστιοφόρο «Ποσειδώνας» τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.

Με απόφαση του Εφετείου, η κράτησή τους παρατάθηκε για δύο ακόμη μήνες.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εντολής έρευνας, ενυπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι Ejup και Ramazan μαζί με τον K.P. (46) ήταν μέλη εγκληματικής οργάνωσης που σχηματίστηκε από άγνωστο άτομο.

«Κάθε μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είχε ένα συγκεκριμένο καθήκον και ρόλο και έτσι, όπως τυγχάνει εύλογης υποψίας, ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε να σχεδιάσει τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων, να δώσει οδηγίες και εντολές στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και να παράσχει υλικούς πόρους για τη διάπραξη εγκληματικών πράξεων,» αναφέρει το έγγραφο.

Με βάση τα στοιχεία, οι Ejup και Ramazan κατηγορούνται ότι δέχθηκαν να συμμετάσχουν στο λαθρεμπόριο Τούρκων πολιτών μεταναστών από το Μαυροβούνιο προς την Ιταλία μέσω θαλάσσης, με εντολή των διοργανωτών της εγκληματικής οργάνωσης, και να χρησιμοποιήσουν το σκάφος για το σκοπό αυτό.

«Συμφώνησαν να δεχτούν μετανάστες από άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και να τους μεταφέρουν, μετά την επιβίβασή τους, στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Μπάρι ως τόπο προορισμού τους,» συνεχίζει η εντολή.

Αναφέρεται ότι η τεκμηριωμένη υποψία προκύπτει επίσης από την κατάθεση μαρτύρων, των Τούρκων πολιτών που βρίσκονταν στο ιστιοφόρο «Ποσειδώνας».

«Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι ήρθαν σε επαφή με άγνωστα άτομα για να φύγουν στην Ιταλία μέσω του Μαυροβουνίου και ότι πλήρωσαν 3.500 ευρώ ανά άτομο για τη μεταφορά τους. Ορισμένοι μάρτυρες των οποίων οι οικογένειες συμμετείχαν στην εν λόγω διαδικασία δήλωσαν ότι πλήρωσαν από 11.000 έως 13.000 ευρώ,» σημειώνει η αναφορά.

Οι Τούρκοι πολίτες συνελήφθησαν τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από επιθεώρηση στο πλοίο «Ποσειδώνας» που έπλεε με σημαία του Μαυροβουνίου, στο οποίο βρέθηκαν 39 άτομα από την Τουρκία.

Οι Yildiz Ramadan και Guler Eyup κατηγορούνται για απόπειρα λαθρεμπορίου μεταναστών από το Μαυροβούνιο στην Ιταλία. Κατηγορούνται για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για το έγκλημα της παράνομης διέλευσης των κρατικών συνόρων και του λαθρεμπορίου ανθρώπων. /ibna