Σλοβενία: Η Κυβέρνηση αναθεωρεί τις εξαιρέσεις για αφίξεις από το εξωτερικό χωρίς έλεγχο COVID-19

Σλοβενία: Η Κυβέρνηση αναθεωρεί τις εξαιρέσεις για αφίξεις από το εξωτερικό χωρίς έλεγχο COVID-19

Χθες βράδυ, η σλοβενική κυβέρνηση εξέδωσε απόφαση για την τροποποίηση των διατάξεων και την ανάκληση ορισμένων από τις εξαιρέσεις για είσοδο στη χώρα χωρίς υποχρεωτική αυτό-απομόνωση και αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή, όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής Αστυνομικός Επίτροπος Tomaž Pečjak σε συνέντευξη τύπου. Η απόφαση θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 12 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ημερήσιοι μετανάστες που εργάζονται σε οποιαδήποτε από τις χώρες της ΕΕ ή της ζώνης Σένγκεν και επιστρέφουν στη χώρα μετά από περισσότερες από 14 ώρες στο εξωτερικό θα υποχρεωθούν επίσης να παρουσιάσουν αρνητικό έλεγχο PCR ή rapid test που διεξήχθη στην ΕΕ όχι νωρίτερα από επτά ημέρες.

Όσοι δεν επιδεικνύουν αρνητικό τεστ στα σύνορα και είναι κάτοικοι της Σλοβενίας θα λάβουν εντολή για αυτό-απομόνωση, η διάρκεια της οποίας μπορεί να μειωθεί εφόσον προκύψει αρνητικός έλεγχος, εξήγησε ο Pečjak.

Απαιτούνται επίσης αρνητικοί έλεγχοι για άτομα που διασχίζουν τα σύνορα περιστασιακά λόγω της εργασίας τους στη φροντίδα παιδιών, την εκπαίδευση ή την επιστήμη στη Σλοβενία ​​ή την ΕΕ, και για πολίτες της ΕΕ που φθάνουν από άλλες χώρες της ΕΕ όπου παρέχουν φροντίδα ή υποστήριξη σε ευάλωτους πληθυσμούς, παρέχουν βοήθεια σε μέλη της οικογένειάς τους, πραγματοποιούν εργασίες συντήρησης στην περιουσία τους ή συμμετέχουν σε προσπάθειες προστασίας της ζωής, της υγείας ή των περιουσιακών στοιχείων των ανθρώπων και επιστρέφουν εντός 12 ωρών από τη διέλευση των συνόρων.

Απαιτείται επίσης αρνητικός έλεγχος για άτομα που έχουν ιατρικό ραντεβού στη Σλοβενία.

Η είσοδος στη χώρα χωρίς αρνητικό έλεγχο και καραντίνα θα είναι εφικτή μόνο σε δέκα περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που πραγματοποιούν διεθνείς μεταφορές, των προσώπων που μεταφέρουν εμπορεύματα ή ανθρώπους στη Σλοβενία, για τους επιβάτες transit και τις εμπορευματικές μεταφορές, υπό την προϋπόθεση ότι το άτομο αποχωρεί από τη χώρα εντός οκτώ ωρών ή επιστρέφει στη χώρα μετά από οκτώ ώρες.

Η κυβέρνηση τροποποίησε επίσης ελαφρώς τον κατάλογο των κόκκινων χωρών για τους κατοίκους των οποίων προβλέπεται υποχρεωτική αυτό-απομόνωση, επεκτείνοντάς τον σε ορισμένες διοικητικές περιφέρειες της Νορβηγίας και της Δανίας. /ibna