Σερβία: Με την συμπλήρωση 100 ημερών της Κυβέρνησης, ξεκινά η αξιολόγηση της από τον Πρόεδρο

Σερβία: Με την συμπλήρωση 100 ημερών της Κυβέρνησης, ξεκινά η αξιολόγηση της από τον Πρόεδρο

Η συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών της Κυβέρνησης της Ana Brnabic έφερε στη συζήτηση την αξιολόγηση των υπουργών που θα όπως φαίνεται θα συζητηθεί στη σημερινή σύνοδο που πραγματοποιηθεί στο Παλάτι της Σερβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić, θεωρεί ότι ορισμένοι υπουργοί δεν είχαν τις καλύτερες επιδόσεις έχοντας χαμηλή απόδοση, γι αυτό και ανακοίνωσε την συμμετοχή του στη σημερινή σύνοδο.

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας, Ivica Dačić, πιστεύει ότι το έργο του υπουργικού συμβουλίου της Ana Brnabić δεν πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των 100 ημερών, δηλώνοντας ότι είναι λίγος ο χρόνος να αναθεωρηθούν τα αποτελέσματα της εκτελεστικής εξουσίας και ότι αναμένει το έργο της σερβικής κυβέρνησης να εντατικοποιηθεί.

Ο Dačić είπε στο Κ1 ότι υπάρχουν νέοι υπουργοί και ότι προφανώς χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής και εισαγωγής στη δουλειά γιατί, όπως λέει, δεν είναι το ίδιο να είσαι διευθυντής σε μια εταιρεία και το να είσαι υπουργός.

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ενδιαφέρεται για το τι στέλνει η Κυβέρνηση της Σερβίας στη Εθνοσυνέλευση για έγκριση, πότε θα προταθούν νέοι νόμοι ή ορισμένοι παλιοί νόμοι θα τροποποιηθούν.

Ερωτηθείς αν ήταν ικανοποιημένος με το έργο των υπουργών από το κόμμα του το SPS, ο Dačić είπε ότι υπήρχαν λίγοι από αυτούς στην κυβέρνηση και ότι δεν θα μπορούσε να πει σε 100 ημέρες αν ήταν ικανοποιημένος με το έργο τους ή όχι.

«Εισήχθη η κατηγορία των 100 ημερών, όχι για να αξιολογήσουμε τους υπουργούς, αλλά γιατί ήταν μια συμφωνία κυρίων να αφήσουμε 100 ημέρες στην κυβέρνηση, ώστε κανείς να μην της επιτεθεί ή να την αγγίξει. Έμεναν 100 ημέρες ως προθεσμία, και οι επιθέσεις ακολούθησαν την πρώτη ημέρα από το σχηματισμό της κυβέρνησης» είπε ο Dačić.

Αναφερόμενος στον επικείμενο διάλογο μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης, πρόσθεσε ότι οι πρώην ευρωβουλευτές Knut Fleckenstein και Eduard Kukan, δεν είναι προκατειλημμένοι κι έχουν ήδη δείξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

«Είναι ανακριβές ότι εξαρτάται η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των κομμάτων με το εάν η (ευρωβουλευτής) Tanja Fajon θα συμμετάσχει ή όχι, αλλά υπήρξε κριτική για τις δηλώσεις της, επειδή εάν είσαι διαμεσολαβητής, τότε πρέπει να προσέχεις τέτοιες δηλώσεις που σε βάζουν στη μία πλευρά», είπε ο Dačić.

Ο Ευρωπαίος διοικητής δεν έχει τη διοίκηση, είπε ο Dačić προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στη Σερβία δεν έχει καμία υποχρέωση να εκπληρώνει όλες τις προτάσεις, δηλώνοντας ότι ο διάλογος είναι η καλή θέληση του κυβερνώντος συνασπισμού να δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες που κανείς δεν θα ψάχνει άλλοθι για να μην συμμετάσχει στις εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας πιστεύει ότι το ζήτημα των συμμετεχόντων στο διάλογο είναι ένα «τεχνητό δίλημμα», επειδή, όπως λέει, η απάντηση είναι γνωστή από την αρχή.

«Έχουμε ορισμένα κόμματα που μποϊκοτάρισαν τις εκλογές, έχουμε κι εκείνα που δεν το έκαναν. Ήταν προφανώς σαφές ότι ο διάλογος δεν θα είναι όπως ο προηγούμενος, γιατί τότε υπήρχαν μόνο κόμματα που ήταν στη συνέλευση» επεσήμανε ο Dačić.

Πρόσθεσε ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David McAllister, για τις λεπτομέρειες, δηλαδή για την ανάγκη αλλαγής, διότι η μορφή πρέπει να αλλάξει.

Εκτιμά ότι δεν είναι ρεαλιστικό ότι τα κόμματα που μποϊκοτάρισαν τις εκλογές δεν θα κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων γιατί, όπως είπε, ζήτησαν επίσης διάλογο.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι τα θέματα θα μπορούσαν να προέρχονται από διάφορους τομείς, πιθανές αντιρρήσεις για τον εκλογικό νόμο, τον έλεγχο των εκλογών, την πρόληψη της πίεσης στους ψηφοφόρους, τη χρηματοδότηση των εκστρατειών, τις συνθήκες των μέσων ενημέρωσης./ibna