Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις εσωτερικές μας υποθέσεις

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κανείς δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις εσωτερικές μας υποθέσεις

Όσοι κάνουν μαθήματα δημοκρατίας στην Τουρκία να κοιταχτούν στον καθρέφτη τους

Επικριτικό ήταν το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωση του απέναντι στις προσπάθειες «κύκλων», όπως αναφέρει, που προσπαθούν να παρέμβουν σε εσωτερικές υποθέσεις.

Οι διαμαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών που πραγματοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Bogazici και είχαν ως αποτέλεσμα την συλλήψη δεκάδων φοιτητών που έγιναν από τις δυνάμεις ασφαλείας, βρέθηκαν στο στόχαστρο μέσων ενημέρωσης της Δύσης αλλά και κυβερνήσεων, κατηγορώντας την Τουρκική Κυβέρνηση για καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών και περιορισμό της δημοκρατίας.

Φοιτητές και καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης, αψηφώντας την απαγόρευση διαδηλώσεων, διαμαρτυρήθηκαν για τον διορισμό του Mehmet Bulu, ακαδημαϊκού και πρώην πολιτικού υποψηφίου, ως πρύτανη από την Κυβέρνηση Erdogan.Οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι η διαδικασία ήταν αντιδημοκρατική ζητώντας την παραίτησή του Bulu.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών «το δικαίωμα στη συνάθροιση και την επίδειξη και την ελευθερία της έκφρασης διασφαλίζονται συνταγματικά στη χώρα μας. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν τα καθήκοντα και τις ευθύνες τους με την εξουσιοδότηση του νόμου από τώρα και στο εξής, όπως σε κάθε περίπτωση έως τώρα».

«Έχουν εντοπιστεί προσπάθειες διείσδυσης και υποκίνησης κύκλων εκτός του πανεπιστημίου και συνδεδεμένων με τρομοκρατική οργάνωση, και λαμβάνονται τα απαραίτητα και αναλογικά μέτρα στο πλαίσιο των νόμων μας κατά αυτών των παράνομων πράξεων που υπερβαίνουν το δικαίωμα διαμαρτυρίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Προειδοποιούμε αυτούς τους κύκλους να μην χρησιμοποιούν γλώσσα που προκαλεί ομάδες που χρησιμοποιούν παράνομα μέσα και ενθαρρύνουν παράνομες πράξεις» συνεχίζει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

«Οι πρόσφατες εικόνες δυσανάλογης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας σε αθώους και αμάχους πολίτες με την παραμικρή αντίρρηση εναντίον της κυβέρνησης σε πολλές χώρες, που ονομάζονται «ανεπτυγμένες» δημοκρατίες, είναι ακόμη στη μνήμη», αναφέρει η ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας τις σκηνές βίας που έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα σε πολλές ευρωπαϊκές κι αμερικανικές πόλεις, συμβουλεύοντας όσους προσπαθούν να κάνουν διάλεξη για τη δημοκρατία να «κοιταχτούν στον καθρέφτη τους».

«Η Τουρκία επιδεικνύει την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με το σύνταγμα με τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί και η χώρα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», σημείωσε το υπουργείο.

Την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu δήλωσε ότι 79 από αυτούς που συνελήφθησαν είναι μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των DHKP / C και TKP-ML.

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν όταν δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Bogazici τέθηκαν υπό κράτηση από ένα τουρκικό δικαστήριο για την επίδειξη ενός πίνακα που θεωρήθηκε ότι ήταν προσβλητικός.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, το γραφείο του κυβερνήτη στην Κωνσταντινούπολη ανέφερε σε δήλωση του ότι 159 ύποπτοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Οι αρχές σε ξεχωριστή δήλωση δήλωσαν ότι 98 από αυτούς που συνελήφθησαν αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι./ibna